SPREMEMBE

Študentje podpisali dogovor z vlado, koliko bo zdaj stalo študentsko delo?

Objavljeno 27. november 2014 11.58 | Posodobljeno 27. november 2014 11.58 | Piše: P. Pa.

Uvedli so minimalno urno postavko v višini 4,5 evra.

LJUBLJANA – Študentsko delo se spreminja. Danes so predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in predsednik Študentske organizacije Žiga Schmidt podpisali dogovor, s katerim se spreminja koncept študentskega dela.

»Dijakom in študentom bo prineslo nove socialne pravice iz naslova plačevanja prispevkov za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje, s čimer se študentsko delo končno sistemsko ureja,« so zapisali na spletni strani ministrstva.

Kakšne spremembe se obetajo?

• Od študentskega dela se plačuje koncesijska dajatev v višini 16 odstotkov (od tega 8,4 odstotka za proračunski sklad ministrstva, 3,8 odstotka za ŠOS in 3,8 odstotka za posrednike) in dodatna koncesijska dajatev v višini 2 odstotka.
• Od študentskega dela se plačuje prispevek delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85 odstotka.
• Od študentskega dela se plačuje prispevek delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 15,5 odstotka.
• Od študentskega dela delodajalec plačuje prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni po stopnji 0,53 odstotka.
• Od študentskega dela se plačuje prispevek delodajalca za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 odstotka
• Uvede se minimalna urna postavka v višini 4,5 evra.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Študentska organizacija Slovenije pa se zavezujejo tudi k sprejemu naslednjih ukrepov:

• V prvi polovici leta 2015 se izvede razpis za vzpostavitev beleženja in priznavanja neformalno pridobljenih znanj predvidenega v izvedbenem načrtu Jamstva za mlade za obdobje 2014–2015 in s tem zagotovi javno veljavnost in priznavanje delovnih izkušenj iz naslova začasnega in občasnega dela dijakov in študentov.

• V interventni zakon se zapiše, da se s 1. 1. 2016 koncesija, namenjena proračunskemu skladu ministrstva zniža z 8,4 odstotka na 2. Če bo upad celotnega (denarnega) obsega panoge študentskega dela v primerjavi z istim obdobjem iz leta 2014 in ob primerljivih gospodarskih razmerah manjši od 15 odstotkov, se ŠOS strinja, da se ureditev, ki je veljala v 2015, ohrani.

• ŠOS in MDDSZ si bosta prizadevala za spremembo obstoječe ureditve dohodninske obdavčitve začasnega in občasnega dela dijakov in študentov v sklopu sprememb zakona o dohodnini.


Dogovor, ki so ga podpisali danes lahko preberete tukajimage.
 

Napovedi in dogovor pa niso za vse razveseljiva novica. Študentski servisi pričakujejo, da bo obseg študentskega dela močno upadel, tudi do 50 odstotkov. Več o tem, koliko bodo zaslužili študentje in koliko bo plačalo podjetje, pa v članku Da bo študent zaslužil 500 evrov, bo delodajalec plačal …

Deli s prijatelji