SHOD

Študentje imajo dovolj: jutri bodo protestirali pred vlado

Objavljeno 02. junij 2014 17.20 | Posodobljeno 02. junij 2014 17.20 | Piše: P. J.

»Ne bomo dopustili, da smo mladi kolateralna škoda, medtem ko politika ustanavlja nove stranke in volivcem prodaja prazne obljube o prioritetah,« pravi Žiga Schmidt.

LJUBLJANA – »Dijaki in študentje smo primorani v izvedbo prvih protestnih akcij,« so zapisali v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in za jutri ob 10. uri napovedali »Javni potniški protest« pred poslopjem vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani.

Besni dijaki in študentje

V izjavi za javnost so zapisali, da se v teh dneh iztekata dva roka. Prvi danes, pred 14 dnevi je namreč sama predsednica vlade Alenka Bratušek zagotovila, da bo zagotovila sredstva za ureditev problematike subvencioniranih prevozov dijakov in študentov. Drugi rok, ki ga je za ureditev problematike subvencioniranih prevozov prejšnji teden vladi naložil odbor državnega zbora za infrastrukturo, pa se izteka jutri. ŠOS opozarja, da zahteve, »kljub javnim in jasnim zagotovilom političnih nosilcev niso realizirane«.

»Študentska organizacija Slovenije želi skupaj z Dijaško organizacijo Slovenije (DOS) v torek, 3. junija 2014, s protestom pokazati nestrinjanje s potezami vlade ter njenim odnosa do nas dijakov in študentov, ki smo ga deležni tik pred parlamentarnimi volitvami,« so zapisali v izjavi za javnost.

Dijaki in študentje pravijo, da bodo »ob podpori sekcije avtoprevoznikov GZS s simbolično terensko akcijo pokazati, da se nikakor ne bomo zadovoljili s parcialnimi rešitvami, ki problematiko subvencij za prevoze rešuje le za tekoča dva meseca. Od predsednice vlade mag. Alenke Bratušek in resornih ministrov zato zahtevamo takojšnjo ureditev sredstev za subvencije dijakom in študentom do konca koledarskega leta.«

Namesto da bi reševali problematiko, ustanavljajo stranke

Zapisali so še, da »se politika raje kot z dejanskim reševanjem problematike mladih na vseh perečih področjih ukvarja z ustanavljanjem političnih strank«. ŠOS in DOS sta ob tem še opozorila vlado, če se sredstva kljub jasnim opozorilom ne zagotovijo do konca leta, se bodo 10. junija 2014  pridružili tudi protestu avtoprevoznikom pri njihovih napovedanih vsesplošnih demonstracijah.

Predsednik ŠOS Žiga Schmidt je dodal: »Ne bomo dopustili, da smo mladi kolateralna škoda, medtem ko politika ustanavlja nove stranke in volivcem prodaja prazne obljube o prioritetah. Dovolj imamo takega odnosa vlade in politike na sploh in zahtevamo dosledno izpolnjevanje obljub, začenši z zagotavljanjem sredstev za nemoteno subvencioniranje prevozov dijakov in študentov do konca koledarskega leta. Upam, da se ob tem politiki zavedajo, če ne bodo prioritetno reševali problemov mladih, bodo ostali brez lastne prihodnosti in prihodnosti države kot take.«

Deli s prijatelji