PREHRANA

Študenti zgroženi nad novimi cenami, napovedujejo bojkot

Objavljeno 06. januar 2013 18.46 | Posodobljeno 06. januar 2013 18.45 | Piše: P. J.

Novi razpis je vstopil v veljavo s 1. 1. 2013, veljal pa bo do konca leta 2014.

Najglasnejši so študenti fakultete za družbene vede (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – S 1. januarjem 2013 je v veljavo stopil novi seznam ponudnikov študentske subvencionirane prehrane. Do sprememb ni prišlo le pri seznamu ponudnikov, ampak tudi pri cenah za študentski obrok. Glavni razlog za višjo povprečno ceno naj bi bilo zmanjšanje števila ponudnikov s hitro prehrano, ki so ponujali cenejše obroke, pojasnjujejo na ŠOU.

Nesprejemljiva podražitev

Subvencija za študentski obrok ostaja nespremenjena in znaša 2,63 evra. Na območju Ljubljane se lahko študenti prehranjujejo v nekaj manj kot 300 gostinskih lokalih. V primerjavi s prejšnjim letom se je povprečna cena obroka zvišala za 0,39 evra. To naj bi bila predvsem posledica zmanjšanja števila ponudnikov hitre prehrane, ki letos niso izpolnili pogojev na novem razpisu. Ponudniki študentske prehrane so imeli z novim razpisom priložnost zvišati ceno svoje ponudbe, kar so nekateri tudi izkoristili. Pri ŠOU pojasnjujejo, da nimajo vpliva na ceno študentskih obrokov in da jih ponudnik določa sam, maksimalna vrednost obroka pa znaša sedem evrov.

So pa nekateri ponudniki ceno obrokov dvignili bolj, kot so pričakovali. Med takšnimi je tudi bistro Šumi pri fakulteti za družbene vede, ki je ceno dvignil za del evro. Nad podražitvami nekaterih ponudnikov je zgrožen tudi študentski minister za socialo in zdravstvo Klemen Balanč: »Podražitve nekaterih ponudnikov se nam zdijo nesprejemljive. Na zadnjem razpisu smo dosegli zaostritev meril, na podlagi katerih so bili nekateri ponudniki hitre in nezdrave prehrane izločeni, vendar se zdaj bojimo, da bomo študenti zaradi podražitev spet pristali na cenejšo ponudbo tistih ponudnikov hitre in nezdrave prehrane, ki so še ostali.«

Napovedujejo bojkot

Nad ceno v Šumiju so zgroženi tudi študenti, ki so na facebooku že napovedali bojkot restavracije. Kot so zapisali, gre za drastično in neupravičeno podražitev, ki ne izraža dejanske kakovosti obroka. »Kakovost hrane v Šumiju se ne more primerjati s kakovostjo nekaterih drugih ponudnikov v Ljubljani, ki ponujajo boljšo hrano za manjšo ceno. Z dvigom cene študentskega obroka se nad študenti izvaja rop.«

Zakaj so se odločili za podražitev in kako odgovarjajo na očitke študentov smo vprašali tudi v Šumiju. Njihov odgovor še pričakujemo.

Deli s prijatelji