POŠILJKA S CIANIDOM

Študent veterine obtožen terorizma

Objavljeno 16. avgust 2015 19.45 | Posodobljeno 16. avgust 2015 19.45 | Piše: Aleksander Brudar

Ivan Cernic je češkemu ministru poslal pošiljko s cianidom.

Češki minister Andrej Babiš je novembra lani pošiljko s strupeno vsebino prejel iz Slovenije. Foto: Reuters

KOPER – Šestnajstega septembra se bo moral na koprskem okrožnem sodišču na predobravnavnem naroku o krivdi glede precej težkih obtožb izreči 24-letni Ivan Cernic, italijanski državljan slovenskih korenin, ki živi v Gorici. Če se s tožilstvom v zameno za priznanje krivde ne bo pogodil za nižjo kazen, ga lahko čaka kar dolgo sedenje za rešetkami. 
Študent veterine, ki je v priporu, naj bi namreč novembra češkemu finančnemu ministru Andreju Babišu poslal pismo, v katerem je bil smrtonosni odmerek cianida. Pred tem je pismo s podobno vsebino, a iz Švedske, dobil tudi češki notranji minister Milan Chovanec. Ime pošiljatelja v pismu za Babiša seveda ni bilo navedeno, so pa češki policisti hitro odkrili, da je bilo poslano iz Slovenije. Nato so navezali stik z našimi policisti, ti pa so v sodelovanju z italijanskimi ugotovili kraj oddaje – poštna poslovalnica v kraju Grgar, ki je od Nove Gorice oddaljena 10 minut vožnje z avtomobilom.

Skupinsko delo

Zanko okoli osumljenca so zategovali in že decembra so Cernica aretirali pred vhodom v omenjeno poslovalnico. Policijska preiskava je pokazala, da strupena pošta ni bila njegov edini greh, na pošti je s ponarejenimi osebnimi dokumenti prevzemal pošiljke, ob aretaciji se je moral posloviti tudi od 50 gramov amfetamina. V hišni preiskavi na njegovem domačem naslovu so zasegli še več računalniške opreme, nekaj drugih domnevno sumljivih snovi in laboratorijsko opremo. Tako kemikalije kot prepovedano drogo naj bi naročal prek spleta.

Predstavnik policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija nam je v začetku januarja, ko smo prvi poročali o prijetju domnevnega terorista, povedal, da so preiskavo vodili kriminalisti Uprave kriminalistične policije GPU in novogoriški kriminalisti. »Pri tem je bilo vzpostavljeno sodelovanje s tujimi varnostnimi organi z namenom hitrejše identifikacije storilcev in hitrejše izmenjave zbranih dokazov. Potekalo je s češkimi, slovaškimi in švedskimi varnostnimi organi,« je izpostavil in nadaljeval, da je policija 22. decembra lani na območju PU Nova Gorica prijela pošiljatelja nevarne pošiljke, in sicer italijanskega državljana. »V nadaljevanju so bili identificirani tudi preostali sostorilci, ki so delovali na območju drugih držav,« je povedal Menegalija in še, da so s prijetjem pošiljatelja pisemskih pošiljk onemogočili celotno skupino, ki je pri tem sodelovala.

V ozadju hudičeva valuta?

Specializiranemu oddelku koprskega okrožnega sodišča ob vsem tem ni bilo težko sestaviti obtožnice zaradi treh kaznivih dejanj, in sicer zaradi neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi, ponarejanja listin in terorizma.

Kazenski zakonik za teroristično kaznivo dejanje v 108. členu za posameznika, ki z namenom, da bi uničil ali hudo ogrozil ustavne, gospodarske, socialne ali politične temelje Slovenije ali druge državne ali mednarodne organizacije, da bi hudo zastrašil prebivalstvo ali prisilil vlado Slovenije ali druge države, da nekaj stori ali opusti, stori ali grozi, da bo storil eno izmed naštetih dejanj, med katerimi je tudi napad na življenje in telo ali na človekove pravice in svoboščine, predvideva od treh do 15 let zapora.

Lani so na Češkem zaznali niz sumljivih pošiljk: septembra so tamkajšnjemu predsedniku Milošu Zemanu, zunanjemu ministrstvu ter premierju Bohuslavu Sobotki poslali pisma z belim prahom. Po takratnem mnenju notranjega ministra Chovanca so pisma odsev tega, da so preiskovalci stopili na prste različnim kriminalnim združbam in da so sprejeli veliko pomembnih odločitev. »Na primer, začeli smo obračunavati z mafijo ali podpirati kurdske kolege v boju proti Islamski državi,« je dejal. A kot so češki mediji poročali po Cernicevi aretaciji, naj bi bilo v ozadju pošiljanja pošiljk tamkajšnjim politikom izsiljevanje za plačilo v spletni valuti bitcoin oziroma denarju prihodnosti, kot jo nekateri imenujejo. Ker so z njo prek omrežja tor plačevali tudi drogo in orožje, je dobila tudi ime hudičeva valuta.

Deli s prijatelji