ZAČETEK ŠTUDIJSKEGA LETA

Študent Tilen: Če zmanjka denarja, mi pomagajo starši

Objavljeno 01. oktober 2013 19.55 | Posodobljeno 01. oktober 2013 21.00 | Piše: Ma. F.

Sprehodili smo se po ljubljanskih ulicah in študente povprašali, kako se počutijo ob začetku novega študijskega leta, kakšne izzive so si zadali v letošnjem letu, o delu med študijem, bivanju v prestolnici ...

Dolga kolona študentov, ki so si prišli uredit subvencionirano prehrano.

Z današnjim dnem je prag fakultet prestopilo 20.000 brucev in ostalih študentov, ki vstopajo v novo študijsko leto. Predvsem pri brucih je prisotne nekaj treme zaradi vseh novosti, ki jih čakajo. Študentsko obdobje velja za eno najlepših v življenju, mnogi se namreč z veseljem spomnijo svojih dni, ki so jih preživeli na izbrani fakulteti.

Sprehodili smo se po ljubljanskih ulicah in študente povprašali, kako se počutijo ob začetku novega študijskega leta, kakšne izzive so si zadali v letošnjem letu, o delu med študijem, bivanju v prestolnici in še čem.

David čaka na študentski dom

Mitja iz Ljubljane, ki prvo leto študira medjezikovno posredovanje na filozofski fakulteti, nam je povedal, da so mu bile počitnice ljubše kot začetek študijskega obdobja, saj je imel letos kar tri mesece počitnic, ki jih je izkoristil za dopust na morju. O delu med študijem nam je povedal, da ne namerava delati, vendar če se bo pokazala potreba in če mu bo to dopuščal čas, tudi te možnosti ne izključuje.

Tudi David je študent prvega letnika medjezikovnega posredovanja. Bivanja še nima urejenega, saj je na čakalni listi za sprejem v študentski dom, v katerega naj bi prišel predvidoma konec oktobra. Prihaja iz Straže pri Oplotnici, do sprejema v dom pa se bo vozil od doma na predavanja in občasno prespal pri prijateljih v Ljubljani. Trenutno ne namerava iskati dela prek študentskega servisa, saj ne čuti potrebe po tem. Finančno mu namreč pomagajo starši.

Delo ob vikendih za dodatni zaslužek

image

Študentka Lara je drugi letnik primerjalne književnosti in južnoslovanskih študijev na filozofski fakulteti. Letos bo delala kot natakarica v Medvodah, dodaten zaslužek ji bo namreč še kako prav prišel. Trenutno je nastanjena pri teti v Šiški, pred tem pa je živela v hiši v Trnovem, ki pa jo zdaj prodajajo. Iz izkupička ji bodo najverjetneje kupili manjše stanovanje, kjer bo lahko živela. Tudi njena prijateljica Ajla študira južnoslovanske študije in primerjalno književnost. Živi pri starših v Trnovem. Za dodatni zaslužek bo poskusila najti delo ob vikendih, med tednom ji namreč časovno ne odgovarja, saj ima čez leto kar 18 izpitov. Pri financah ji pomagajo starši.

Neus bo v Ljubljani študirala devet mesecev

image

Neus iz španske Valencie študira na fakulteti za kemijo, v Slovenijo pa je prišla že pred mesecem dni, saj je obiskovala tečaj slovenščine. V Ljubljani bo študirala devet mesecev, bivanje za ta čas pa si je uredila v študentskem domu. Standard življenja v Sloveniji se ji zdi primerljiv s španskim. Ljubljana se ji sicer zdi zelo lepo in udobno mesto, edino, kar jo malce moti, so hladni dnevi, v Španiji je namreč navajena na višje temperature v tem času.

Če zmanjka denarja, pomagajo starši

Študent Tilen iz Luč študira sanitarno inženirstvo in stanuje v študentskem domu na Viču. Med počitnicami je delal. Kljub temu da ima štipendijo, je potarnal, da gre finančno včasih na tesno. Takrat vskočijo starši. V Ljubljani ne dela, ker nima časa, saj je na fakulteti od osme ure zjutraj do šestih zvečer.

Janez se na predavanja pripelje iz Tržiča

Janez prihaja iz Tržiča in je študent tretjega letnika elektrotehnike. Na predavanja se vsak dan vozi od doma, saj je vožnja zaradi subvencije zelo ugodna. 25 evrov namreč plača za mesečno vozovnico na relacijo Tržič–Ljubljana. Lani je ta znesek znašal nekaj čez 100 evrov, redna cena mesečne vozovnice pa znaša 180 evrov. Edino, kar ga moti pri vsakodnevnih vožnjah v Ljubljano, je čas, ki ga presedi na avtobusu, vendar to odtehta stroškovno precej manj ugodno bivanje v Ljubljani. Študentski dom ga ne mika, saj ima rad mir pri učenju. Poletja običajno preživi delovno, saj si želi sam zagotoviti svojo finančno stabilnost, k čemur pa pripomore tudi štipendija, ki jo prejema. »Finančno mi starši ne pomagajo, ker ni potrebe, pa tudi jaz tega ne bi želel,« nam je povedal in dodal, da si med počitnicami ni privoščil morskega oddiha, saj za to preprosto ni imel časa.

Trobentač Leon poln načrtov za prihodnost

image

Leon, študent drugega letnika na akademiji za glasbo, skupaj s prijatelji biva v stanovanju. Prek študentskega servisa za zdaj še ni delal, saj mu finančno stanje to dopušča, poleg tega prejema tudi štipendijo. V Ljubljano se običajno pripelje skupaj s prijatelji, s katerimi si deli stroške prevoza.

Glasba, igra trobento, ga zanima že od malih nog, saj je odraščal v glasbeni družini. Med počitnicami je inštrument odložil zgolj za teden dni, preostale dneve pa je pridno vadil. Poletje je izkoristil tudi za jadranje. V prihodnosti si želi študirati v tujini, njegova vizija je namreč polna konkretnih načrtov.

Maja ne želi živeti s tujimi ljudmi

Študentka Maja je brucka na filozofski fakulteti, kjer se je vpisala na španščino in italijanščino. Študijsko obdobje je zanjo nov začetek, prisotne je tudi nekaj treme. Prihaja iz okolice Domžal, letos pa se bo na predavanja vozila kar od doma. Razmišljala je tudi, da bi imela v Ljubljani stanovanje, vendar ji deljenje sobe ni najbolj pogodu, zato bi se najraje preselila skupaj s sestro. Ne mara namreč živeti s tujimi ljudmi. Trenutno bo poleg študija delala dvakrat tedensko prek študentskega servisa, saj si želi dodatnega zaslužka. V prihodnosti si želi na izmenjavo v tujino.

Sanja iz Srbije v Sloveniji vidi svetlejšo prihodnost

Študentka Sanja prihaja iz Srbije, v Slovenijo pa je prišla študirat pravo. Trenutno živi s fantom v Ljubljani, pred tem pa je živela pri teti. Pogreša svoj dom, vendar se v Srbijo ne bo vrnila. Pravi namreč, da je v Sloveniji prihodnost precej bolj svetla. Finančno jo podpirajo starši, saj si med obilico študijskih obveznosti dela ne more privoščiti.

Ela si je zaradi študentskih bonov uredila status

image

Ela, ki zaključuje študij psihologije, se je morala pred oktobrom izseliti iz študentskega doma, zato se je pred kratkim preselila v stanovanje s štirimi sostanovalkami. Trenutno dela tudi prek študentskega servisa, z zasluženim denarjem pa si želi privoščiti nekaj zase. Uredila si je status, zato se lahko še vedno prehranjuje na študentske bone. V tretjem letniku je pet mesecev preživela v Španiji, kjer pa se ji je bivanje zdelo precej dražje kot v Sloveniji. Cena bivanja v študentskih domovih se lahko primerja s cenami stanovanj v Ljubljani, v Španiji sistema subvencionirane prehrane nimajo.

Deli s prijatelji