ONESNAŽENOST

Strupi v našem 
morju ogrožajo 
delfine

Objavljeno 09. februar 2016 21.11 | Posodobljeno 09. februar 2016 21.11 | Piše: Janez Mužič

V slovenskem morju je več kot sto velikih pliskavk, ki jih vse bolj ogrožajo nevarni poliklorirani bifenili, je pokazala tudi mednarodna raziskava.

V našem morju je približno 150 delfinov, ki jih z malo sreče lahko večkrat na leto videvamo, kako radoživo skačejo iz morja. Bolj ali manj redno je prisotna večinoma ista populacija, čeprav seveda zaplavajo tudi v okoliške hrvaške in italijanske vode. Vsekakor je naše morje za nekatere med njimi življenjski prostor, od katerega se ne oddaljujejo veliko. Tu se prehranjujejo, igrajo, počivajo, in kar je nadvse vzpodbudno, razmnožujejo ter vzgajajo mladiče. Mnoge so člani slovenskega društva za morske sesalce Morigenos identificirali in jih celo poimenovali.

Zmanjšana rodnost

Naše delfine, gre za vrsto velika pliskavka (Tursiops truncatus), proučujejo od leta 2002 in odkrili so že marsikaj zanimivega o njih. Po zaslugi Morigenosa vemo vsako leto več, žal pa zadnje novice niso razveseljive.

Ugledna mednarodna revija Scientific Reports je nedavno objavila rezultate raziskave, ki je pokazala, da prepovedani strupi še vedno ogrožajo evropske delfine. Zbrali so več kot tisoč vzorcev morskih sesalcev oziroma živih in mrtvih kitov ter delfinov, obdelava podatkov pa kaže, da so koncentracije spojin PCB (poliklorirani bifenili) v tkivih evropskih ork (Orcinus orca), progastih delfinov (Stenella coeruleoalba) in velikih pliskavk med najvišjimi. Znano je, da izpostavljenost omenjenim spojinam pri morskih sesalcih povzroča oslabitev imunskega sistema in znatno zmanjšano rodnost. Ta se lahko kaže v več splavih ali kot visoka smrtnost mladičev.

Presežene vrednosti

Vodilni avtor raziskave, veterinarski specialist iz Zoological Society of London dr. Paul Jepson, ugotavlja, da so velike pliskavke in orke plenilci na vrhu morskih prehranjevalnih spletov, živijo pa razmeroma dolgo. Zaradi tega so še posebno dovzetni za negativne vplive spojin PCB. Te se namreč skozi prehranjevalno verigo kopičijo v njih. Raziskave so pokazale, da se je obremenjenost s temi spojinami v morju po njihovi prepovedi sprva zmanjšala, vendar se danes ne zmanjšuje več in je še vedno na nevarno visoki ravni.

Po navedbah dr. Jepsona v vodah zahodne Evrope živi le nekaj populacij ork, a so izjemno majhne in imajo malo ali nič prirastka, zato v nekaterih državah že 20 let niso opazili mladičev. Verjetnost izumrtja je zelo visoka. Raziskava je pokazala, da so tem nevarnim spojinam najbolj izpostavljeni predvsem morski sesalci zahodnega Sredozemlja in jugozahodnega dela Iberskega polotoka. Niti slovenske vode niso izjema. Tako soavtor raziskave in raziskovalec na Univerzi na Primorskem Tilen Genov pravi: »Koncentracije spojin PCB v tkivih delfinov, ki jih zadnjih 14 let proučujemo v Tržaškem zalivu, niso najvišje v tej raziskavi, a so kljub temu skrb vzbujajoče. Skoraj vse presegajo vrednosti, ob katerih lahko nastanejo fiziološki odzivi. V kombinaciji z drugimi negativnimi vplivi lahko slabo učinkujejo na zdravje in razmnoževanje delfinov ter vplivajo na večjo smrtnost. Pri naših delfinih se to še ne pozna tako kot pri evropski populaciji ork, a moramo imeti to v mislih.«

Ena najbolj strupenih snovi

Poliklorirani bifenili oziroma spojine PCB so skupina umetnih kemikalij, ki so jih včasih uporabljali pri izdelavi različnih izdelkov, vključno z električno opremo, zaviralci gorenja in barvami. To je ena najbolj strupenih snovi, kar jih je ustvaril človek, zato so v Evropi prepovedane že od 80. let prejšnjega stoletja. V našem morju so zapuščina napak iz preteklosti, vsekakor pa moramo preprečiti njihov nadaljnji vnos. »Predvsem je treba ukrepati pri nesaniranih deponijah odpadkov in tudi pri poglabljanjih v morju. Veliko teh spojin je lahko v morskih sedimentih in se pri podvodnih delih dvigajo v morje ter postanejo dostopne v prehranjevalni verigi,« pravi Tilen Genov.

Deli s prijatelji