PREVIDNO

Strunjan: potapljač naletel na morskega psa

Objavljeno 18. julij 2012 13.01 | Posodobljeno 18. julij 2012 13.01 | Piše: T. L.

V slovenskem morju plava morski pes.

Manjši modrulji, do poldrugega metra veliki, človeku niso nevarni, zelo veliki pa bi lahko bili.

STRUNJAN – Potapljač Marko Petrič iz Izole se je včeraj potapljal blizu rta Ronek, približno pol kilometra od obale, ko je do njega priplaval morski pes. »Priplaval je približno en meter od mene, potem pa se je oddaljil. Mislil sem, da se je prestrašil in odšel. Ko sem se dvignil na čoln, pa je tudi sam prišel na površje in še kakšno minuto krožil ob čolnu,« je za Primorske novice povedal Petrič.

Ko so dobili podatek o morskem psu v Talasu Strunjan, so na svoji plaži preventivno izobesili rumeno zastavo, ki opozarja na nevarnost morskega psa. V Izoli na plaži Simonov zaliv pa tega niso storili.

Prva misel: naletel na belega morskega psa?

Vse se je zgodilo zelo hitro, tudi vidljivost ni bila najboljša, zato je zaradi koničaste oblike glave Petrič najprej pomislil, da gre za belega morskega psa. Ker pa ta vrsta ne živi pri nas, sklepa, da je bil morski pes modrulj. Podobnega mnenja, da gre za sinjega morskega psa, je tudi profesor dr. Lovrenc Lipej z Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo. 

Zelo veliki so človeku lahko nevarni

Modrulj je zaščitena vrsta, nekdaj je bil značilen za severno Jadransko morje. V zadnjih letih ga je redkeje videti, še vedno pa se nekaj primerkov na leto zaplete v mreže zlasti hrvaških ribičev. Manjši modrulji, do poldrugega metra veliki, človeku niso nevarni, zelo veliki pa bi lahko bili.

Srečanje s trimetrskim orjakom

Morski pes, ki ga je videl Marko Petrič, naj bi meril približno tri metre. Tako je ocenil po dolžini čolna. Plavanje okoli čolna malo pod gladino je Petriča presenetilo, ocenil ga je celo za nekoliko agresivno. Prav zato se je odločil, da o srečanju obvesti javnost, še poročajo Primorske novice.

Deli s prijatelji