POGAJANJA

Štrukljevi na nižanje ne bodo pristali

Objavljeno 15. april 2013 19.06 | Posodobljeno 15. april 2013 19.06 | Piše: STA, P. J.

Janez Posedi pravi, da se o plačah kot takih ne bi mogli pogovarjati.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja danes nadaljujejo pogajanja. Po napovedih naj bi minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant predstavil ukrepe za znižanje plačne mase v javnem sektorju skladno z letošnjim proračunom. Glede na izjave sindikalistov nižanje plač zanje ne bi bilo sprejemljivo.

Plače so prenizke

Virant ukrepov za zmanjšanje mase plač javnih uslužbencev pred pogajanji ni želel razkriti. Dejal je le, da gre za linearne ukrepe, ki zagotavljajo »javnofinančno vzdržno plačno maso za letošnje leto«.

Tudi sindikalisti so bili v izjavah kratki, saj ob prihodu vladnega predloga ukrepov še niso poznali. Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi pa je dejal, da se o plačah kot takih ne bi mogli pogovarjati.

»Plače v javnem sektorju so prenizke. Ocenjujemo, da je bil lansko leto realen padec plač v javnem sektorju v povprečju preko sedem odstotkov, kar pomeni, da bistveno več v tem segmentu ni možno,« je pojasnil Posedi.

Štrukljevi pravijo »ne« znižanju in odpuščanju

Možne ukrepe pa bi po njegovih besedah lahko iskali pri funkcionarjih, poslancih in članih vlade, ki jih v teh ukrepih niso zasledili, politične stranke pa so si za leti 2013 in 2014 svoj delež še povečale.

Tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je dejal, da mora Virant najprej predstaviti ukrepe. Je pa opozoril, da mu je glavni stavkovni odbor Sviza na neki način odvzel mandat za pogajanja o znižanju plač. Lahko se pogaja le o sklenitvi stavkovnega sporazuma na podlagi stavkovni zahtev, ki pravijo »ne« znižanju in odpuščanju.

Deli s prijatelji