SEJNINE

Štrukljev molk

Objavljeno 13. december 2012 10.43 | Posodobljeno 13. december 2012 10.43 | Piše: A. L.

Javno je povedal, da zasluži okoli 5100 evrov bruto. Pa bi se sejninam zavoljo države odpovedal?

Več kot 20 dni Branimirju Štruklju ni uspelo odgovoriti na vprašanje.

LJUBLJANA – Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja, se je ovil v molk. Vprašali smo ga, zakaj se pri svojih štirih tisočakih bruto mesečne plače ne odpove sejninam – na račun teh pospravi v žep še dodatnega tisočaka (bruto). Oglasil se nam je namreč bralec, ki je želel ostati anonimen in pravi, da so se v številnih zavodih v korist teh sejninam odpovedali.

Več kot 20 dni brez odziva

Vprašanja smo na sindikat, pravzaprav na Sandija Modrijana, ki je v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) zadolžen za stike z javnostjo, naslovili 22. novembra. Takoj naslednji dan nam je odgovoril: »Vam včeraj ni uspelo govoriti z glavnim tajnikom? Če vam je ali ne, meni še ni uspelo, ker je že od jutra na pogajanjih. Vmes je prišel na Sviz le izpeljat novinarsko konferenco, kjer bi ga sicer še najlaže in sploh lahko ujeli tudi vi, nato pa je neposredno po tiskovki odšel nazaj na pogajanja o pokojninski reformi. Preden morda pripravite kak bombastičen članek z novico o tem, da vam nekdo spet ni želel posredovati podatkov in odgovora ter da ignorira vaše pozive, imejte v mislih te okoliščine, ki preprosto onemogočajo pripravo ustreznega odgovora.«

Danes je 13. december. Kljub vnovičnemu pozivu iz Sviza nismo prejeli Štrukljevega odgovora.

Sejnini se ni odpovedal nihče

Pa se je kdo od državnih svetnikov že kdaj odpovedal sejnini? »Državni svetniki se niso nikoli odpovedali sejnini, so pa na letošnji januarski seji sprejeli sklep o spremembi sklepa o začasnem znižanju višine sejnin za štiri odstotke za opravljanje funkcije članov državnega sveta in izplačil za opravljanje funkcije predsednika državnega sveta, ki velja vse leto.« Sicer pa, če bi se državni svetnik želel odpovedati sejnini, bi moral oddati izjavo, da se tej odpoveduje.

Deli s prijatelji