POSEGI

Štrukelj zaradi proračuna grozi s stavko

Objavljeno 23. november 2012 14.54 | Posodobljeno 23. november 2012 14.54 | Piše: P. J., STA

V Svizu so prepričani, da so posegi v maso plač preveliki.

Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Sindikati javnega sektorja se pripravljajo na splošno stavko. Ker vlada ni odgovorila na njihovo zahtevo, da umakne v proračunu 2013 predvidene posege v maso plač, se bodo sindikati prihodnji teden po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja preoblikovali v stavkovne odbore. Stavka bo trajala »neopredeljivo dolgo«, je dejal.

Preprečiti želijo sprejem proračuna

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob robu novinarske konference Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pojasnil, da so vladi dali čas za odgovor na njihovo pisno zahtevo do četrtka, a so na četrtkovem sestanku sindikatov javnega sektorja ugotovili, da jim vlada ni odgovorila.

Zato so se včeraj sindikati »dogovorili, da začnemo priprave na stavko, in sicer tako, da se bodo v prihodnjih dneh organi v sindikatih, ki odločajo, preimenovali v stavkovne odbore«, je poudaril Štrukelj in dodal, da je to prvi korak k splošni stavki. Z njo želijo ustaviti sprejemanje proračuna 2013 v točki, ki se nanaša na posege v maso plač.

Zanj je edina pot stavka

Opozoril je, da vlada drastično posega v pravice 161.000 javnih uslužbencev tako, da jih postavi pred »izvršeno dejstvo« in da se z legitimnimi predstavniki v javnem sektorju – sindikati – o tem ni pogovarjala.

»Niti vedeli nismo, da gre za to zmanjšanje, ki je za nas nesprejemljivo. Očitno je edina pot, da dosežemo pogajalsko pozicijo, da stopimo v priprave za izvedbo zelo verjetne splošne stavke v javnem sektorju z neopredeljivo dolgim trajanjem,« je poudaril Štrukelj.

V prihodnjih dneh bodo sindikalisti po njegovih besedah opredelili stavkovne zahteve in sindikate, ki vstopajo v stavko, na koncu bodo ustanovili koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov v javnem sektorju na enak način kot je bilo to pri spomladanski sicer enodnevni stavki.

»Tokrat bi to bilo bistveno premalo, če želimo doseči to, da ne bo prišlo do teh brutalnih posegov, ki niso škodljivi samo za javne uslužbence,« je prepričan Štrukelj in dodaja, da večina ekonomistov, razen tistih, ki so na finančnem ministrstvu, opozarja, da bodo ukrepi poglobili recesijo v državi.

Deli s prijatelji