POGAJANJA

Štrukelj vztraja: Normativi v vrtcih naj ostanejo

Objavljeno 13. december 2012 18.16 | Posodobljeno 13. december 2012 18.17 | Piše: Mo. S., STA

Kljub kompromisnem predlogu sindikalisti vztrajajo pri ohranitvi standardov in normativov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Čeprav so sindikati na pogajanjih v okviru socialnega sporazuma dobili kompromisni predlog glede povečevanja otrok v oddelkih in dodatnih obremenitev vzgojiteljic in pomočnic, v konfederacijah vztrajajo pri ohranitvi zdajšnjih normativov in standardov, je dejal predsednik Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Kot pravi, je dokazano, da se ključni temelji za uspešno izobraževanje postavijo že v predšolskem obdobju in so povezani z vrtcem. Poseči v to kakovost bi bilo katastrofalno in prav to ministrstvo počne, je prepričan.

Bistvenih sprememb ni

V današnjem predlogu, ki so ga prejeli, ostaja povečevanje števila otrok v posameznih oddelkih in dodatne obremenitve vzgojiteljic in njihovih pomočnic. »Tisto najbolj v nebo vpijočo zgodbo o prvem starostnem obdobju, kjer naj bi ena vzgojiteljica tekala iz enega v drug oddelek, so pod pritiskom vseh umaknili, vendar za nas to ne spreminja bistveno stvari, jo zgolj nekoliko mehča,« je poudaril. 

Cinična ponudba

Poleg tega jim je ministrstvo danes ponudilo dodaten predlog, da bi se v osnovnih in srednjih šolah pedagoška obveznost učiteljev povečala za dodatne štiri ure. To bi po njegovem pomenilo, da bi se obveznost v osnovnih šolah povečala s sedanjih 22 na 26 ur in v srednjih šolah s sedanjih 20 na 24 ur. To je več kot 20-odstotno povečanje v obremenitvah, kar bi po njegovi oceni privedlo do množičnih odpuščanj. »Ob tem so nam nekoliko cinično ponudili, da bi ob tej dodatni obremenitvi za toliko znižali plače. Torej za 26 ur bi dobili normalno plačo, za 22 ur pa primerno nižjo plačo. Ta znižanja so dramatična in v konfederaciji na to ne bodo pristali,« je pribil Štrukelj.

Štrukelj je še enkrat ponovil, da se želijo o vseh spremembah standardov in normativov, pa naj gre za vrtce ali univerzo, pogajati v okviru socialnega sporazuma. To jim, kot pravi, zagotavlja tudi podpis sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev, podpisan 10. maja.

Spet o primerjavah s Finci

Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad izsledki mednarodnih raziskav o uspehih slovenskih učencev, ki so izjemno napredovali in so v naravoslovju v Evropi tik za Finci. To je odličen dosežek in Štrukelj ga razume kot dejstvo, ki postavlja ministra za izobraževanje Žigo Turka pred zelo neprijetno izkušnjo. Ta je namreč trdil, da so dosežki slovenskega izobraževalnega sistema slabi v primerjavi s tem, koliko vlagamo. To zagotovo nekaj govori o pomenu slovenskega javnega šolstva in tudi vrtcev, je sklenil Štrukelj.

Deli s prijatelji