POGAJANJA

Štrukelj vladi predlagal 8-odstotno znižanje plač

Objavljeno 26. april 2012 13.08 | Posodobljeno 26. april 2012 13.08 | Piše: P. J., STA

Se bo sindikatom in vladi vendarle uspelo dogovoriti?

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Sindikalna stran je na sredinih pogajanjih z vlado o predvidenih rezih v plače javnih uslužbencev predlagala znižanje plač za osem odstotkov, hkratno odpravo plačnih nesorazmerij in ohranitev višine regresa na lanskoletni ravni, so danes potrdili v sindikalni pogajalski skupini. Po pogajanjih sicer o vsebini predloga niso želeli govoriti.

Čakajo odgovor vlade

Vir v sindikalni pogajalski skupini je potrdil, da je takšen sindikalni predlog v delu, ki se tiče plač in regresa, drugi morebitni pogoji sindikatov pa še niso znani. Vlada naj bi se do novega sindikalnega predloga opredelila danes do 12. ure, vsaj tako sta se na pogajanjih po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov Branimirja Štruklja dogovorili pogajalski strani. Vladna stran je kot zadnji pogajalski predlog ponudila odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij, 10-odstotno znižanje plač in 50-odstotno znižanje sredstev za regres. Ob tem so vladni pogajalci poudarili, da je to minimum in da nižje ne morejo.

Zahtevajo tudi odpravo plačnih nesorazmerij

Sindikati so v prvem enotnem pogajalskem predlogu pred tednom dni pristali na 7-odstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin plačnih nesorazmerij, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo predlagani ukrepi na področju standardov in normativov v šolstvu. S prvim sindikalnim predlogom bi pri plačah na letni ravni prihranili okoli 80 milijonov evrov, z drugim okoli 120 milijonov evrov, z vladnim pa okoli 200 milijonov evrov, kažejo izračuni vlade.

O nadaljevanju pogajanj se še niso dogovorili. Na razpolago za pogajanja so po Štrukljevih besedah verjetno največ še trije termini, in sicer v prihodnjem tednu ponedeljek, četrtek in petek. Dopolnila k predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ je namreč mogoče vlagati do 7. maja.

 

Deli s prijatelji