POKONČNA DRŽA

Štrukelj: Slovaški minister je protestno odstopil, Turk pa joka

Objavljeno 05. oktober 2012 18.42 | Posodobljeno 05. oktober 2012 18.42 | Piše: A. L., STA

Konfederacija se pridružuje zbiranju podpisov za referendum o zakonu o državnem holdingu, podprla pa bo poziv novinarskih združenj, naj vlada umakne predlog za zvišanje DDV na časopise in revije.

V Svizu razmišljajo o ovadbi ministra Turka.

LJUBLJANA – Če vlada namerava znižanje mase plač v javnem sektorju doseči z odpuščanjem, bo odziv Konfederacije sindikatov javnega sektorja skrajno oster in enoznačen, je po današnji izredni seji predsedstva konfederacije napovedal njen predsednik Branimir Štrukelj. Tako napoveduje tudi referendum o reformi trga dela, če bo ta sprejeta v sedanji obliki. Štrukelj je znova izrazil protest nad »politiko izvršenih dejstev«, saj se vlada pri pripravi predlogov proračunov vsaj na segmentu plač ni posvetovala s sindikati javnega sektorja.

Zmeda

Poleg tega po Štrukljevih besedah nihče ne zna natančno pojasniti, za koliko je v predlaganem proračunu dejansko znižana masa za plače v javnem sektorju. Napoved o 5-odstotnem znižanju naj bi se namreč nanašala na iste številke kot prejšnje napovedi, po katerih naj bi se masa plač znižala za 12,5 odstotka. Tako ni jasno, od katere številke naj bi bila znižana masa plač, ali od rebalansa letošnjega proračuna ali od realizacije za leto 2012, pravi Štrukelj. Zato je po njegovih besedah nastala zmeda, ni pa jasno, ali jo vlada ustvarja zavestno ali pa »želi ribariti v kalnem«.

Ne odpuščanjem

Po Štrukljevih besedah tudi ni jasno, kako naj bi vlada dosegla znižanje mase plač. Če bo šlo za odpuščanja, bo odgovor konfederacije sindikatov »skrajno oster in enoznačen«. Če bo vlada izvedla odpuščanja, v sindikatih ne morejo pristati, da bi se hkrati še zniževale odpravnine, skrajševali odpovedni roki in zniževala nadomestila za čas brezposelnosti, kar predvideva predlog reforme trga dela.

Če bo torej delovna zakonodaja sprejeta s takšnimi neugodnimi pogoji in bi jo uporabili pri odpuščenih javnih uslužbencih, bodo tako po Štrukljevih besedah v konfederaciji storili vse, da bodo preprečili sprejem zakona in torej zbirali podpise za razpis referenduma. Če pa vlada znižanja mase plač namerava doseči z znižanjem plač, pa lahko po Štrukljevih besedah napoved o 5-odstotnem znižanju razumejo le kot pogajalsko izhodišče vlade. Plač v javnem sektorju namreč ne morejo usklajevati brez sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki pa morajo biti usklajene s sindikati, je opozoril Štrukelj.

Dva referenduma?

Predsedstvo konfederacije je sicer na današnji seji sklenilo tudi, da se pridruži zbiranju podpisov za referendum o zakonu o državnem holdingu in podpre poziv novinarskih združenj, naj vlada umakne predlog za zvišanje DDV na časopise in revije. 

Slovaški minister je protestno odstopil, Turk pa joka

Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), se je odzval tudi na pojasnilo ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka, da bo za plače v osnovnih in srednjih šolah v letu 2013 približno 10 odstotkov manj denarja. »Ne vem, kako lahko minister s takimi številkami še vztraja na svojem položaju,« pravi Štrukelj, ki kot zgled navaja slovaškega ministra za izobraževanje, ki je pri mnogo manjših posegih v šolstvo protestno odstopil.

Na ministrove besede, da je zaradi teh posegov osebno prizadet, pa Štrukelj pravi, naj se Turk raje »odločno postavi za izobraževanje, znanost in kulturo v tej državi, ki se pred našimi očmi sesuvajo, ne pa da joka pred kamerami«.

Deli s prijatelji