NE BODO SE POGAJALI

Štrukelj se oglaša: na znižanje ne bodo pristali

Objavljeno 02. oktober 2014 15.58 | Posodobljeno 02. oktober 2014 15.58 | Piše: STA, P. Pa.

Štrukelj je prepričan, da je treba sprostiti napredovanja.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije niso pripravljeni pristati na dodatno zniževanje plač, o tem se ne nameravajo niti pogajati, je danes povedal njen predsednik Branimir Štrukelj. Po njegovih besedah so se pripravljeni pogajati le o zadnjem predlogu, ki ga je pripravila še prejšnja vlada, ki v plače ne posega.

Skrbi ga motivacija

Če bo vlada predlagala dodatno nižanje plač v javnem sektorju, sindikatov po besedah Štruklja na pogajanja ne bo. »Se bo pa s tem sprožil proces zaostrovanja in konflikta,« je dejal na novinarski konferenci, na kateri je sicer pred svetovnim dnevom učiteljev kot glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) spregovoril o njihovem položaju.

Če je Štrukelj, kot pravi, prav razumel nekatere signale v zadnjih dneh, tudi tiste, ki jih je dajal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, naj bi vlada prišla na pogajanja z zadnjim predlogom prejšnje vlade, ki ni posegal v plače. »Če bo res tako, potem se je mogoče pogajati, vendar ne tudi dogovoriti na tej ravni,« pravi.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja in Sviz po besedah Štruklja sicer zahtevata, da se po petih letih sprostijo napredovanja v strokovni naziv in napredovanja v plačne razrede. »To je nekaj, kar je treba nujno narediti, če ne želimo popolnoma uničiti motivacije mladih strokovnjakov in strokovnjakinj, ki delajo v javnem sektorju,« je poudaril.

Nedopustno je namreč, pravi Štrukelj, da je profesorica, ki je začela delati pred petimi leti, še vedno na prvi plači 900 ali 950 evrov neto, ker napredovanja niso mogoča.

Danes brez predloga

Sindikati bodo po Štrukljevih besedah vztrajali tudi pri varovalkah, zapisanih v zdajšnjem sporazumu z vlado, ki se izteče konec leta. To pomeni, da se mora sporazum podpisati zgolj za eno leto in da se mora vanj zapisati, da se po tem letu plače samodejno vrnejo na raven pred znižanjem julija 2013. »To je namreč neka varovalka, da se bo država trudila, da se bo to enkrat nehalo,« pravi Štrukelj.

Vlada je sicer na današnji seji govorila o izhodiščih za pogajanja s sindikati javnega sektorja in o ukrepih za leto 2015, a so sejo končali brez sprejema dokončnega predloga. Posvet bodo nadaljevali v ponedeljek.

Deli s prijatelji