OSTRO

Štrukelj piše Bratuškovi: Ste pozabili na svoje besede?

Objavljeno 04. september 2013 16.49 | Posodobljeno 04. september 2013 16.49 | Piše: STA, A. L.

Od Bratuškove pričakuje trdna zagotovila, da ne bo ponovila ravnanj predhodne vlade.

Premierka Alenka Bratušek ob sindikalistu Branimirju Štruklju.

LJUBLJANA – Besede finančnega ministra Uroša Čuferja, da bo morala konsolidacija javnih financ od zdaj potekati pri izdatkih, so razburile tudi KSJS. Predsednik Branimir Štrukelj zato premierko Alenko Bratušek vprašuje, ali se je odpovedala svojemu javnemu stališču, da zgolj s krčenjem stroškov ne bomo prišli do gospodarske rasti.

Prvi mož Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) je Bratuškovo v javnem pismu, ki so ga danes posredovali iz KSJS, spomnil, da je ob prevzemu funkcije v govoru v državnem zboru zavrnila vztrajanje pri dotedanjem sistemu, ki je ustvaril velike razlike med ljudmi, in se zavzela za večjo enakopravnost državljank in državljanov.

Pot iz krize

Kot je opozoril, je predsednica vlade februarja dejala, da si Slovenija »preprosto ne more privoščiti nadaljevanja trendov upadanja gospodarske aktivnosti in rasti brezposelnosti«, saj da se je pokazalo, da zgolj s krčenjem javnih izdatkov ni mogoče doseči gospodarske rasti in da na dolgi rok taka politika ne vodi do zmanjšanja proračunskega primanjkljaja. Sindikati so zato po Štrukljevih besedah upravičeno sklepali, da se Bratuškova strinja z njimi, da je pot iz krize treba usmeriti v smer razvoja, ki bo povečevala blaginjo ljudi, zagotavljala visoko stopnjo zaposlenosti, pravično razporeditev bogastva in učinkovito pravno varnost.

»Se morda motimo, ko predvidevamo, da soglašate s tako usmeritvijo? Še soglašate s povedanim v nastopnem govoru?« je vprašal premierko.

Štrukelj se boji, da je vlada omenjena stališča Bratuškove opustila. Čufer je namreč že večkrat ponovil, nazadnje v torek, da je Slovenija na prihodkovni strani dosegla zgornjo mejo in da davkov ni mogoče več zviševati ter da bo zato treba izvesti korenite reze v plače javnih uslužbencev, socialne transferje in pokojnine.

Ostro

»Nasprotje med vašim stališčem, 'da zgolj z rezanjem javnih izdatkov ne bomo dosegli gospodarske rasti', in stališčem vašega ključnega ministra je več kot očitno. Tako izključujoči se stališči hkrati v kredibilni vladi preprosto ne moreta sobivati! Sprašujemo, katero stališče vlade torej velja?!« je bil v pismu oster sindikalist. V KSJS zato dvomijo tudi o zagotovilih, da bo vlada spoštovala podpisane dogovore in do konca leta 2014 ne bo posegla v plače javnih uslužbencev.

Od Bratuškove pričakuje trdna zagotovila, da ne bo ponovila ravnanj predhodne vlade, »ki je enostransko, mimo obvezujočih dogovorov s sindikati javnega sektorja, drastično zmanjšala maso za stroške dela v letu 2013 in s tem povzročila splošno stavko javnega sektorja v januarju 2013«.

Predsednik DL Gregor Virant, sicer minister za notranje zadeve, pristojen tudi za javno upravo, je medtem po današnjem sestanku predsednikov koalicije dejal, da Čuferjeve napovedi v zvezi s krčenjem javne porabe podpira in da jim je naklonjena tudi njegova stranka.

Deli s prijatelji