NESOGLASJA

Štrukelj ostro nad neposlušneže

Objavljeno 11. november 2014 21.34 | Posodobljeno 11. november 2014 21.34 | Piše: STA, T. L.

Del policistov uradno napovedal proteste, sindikalist Štrukelj pa jih opozarja.

Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Soliranja posameznih sindikatov, ki se osredotočajo na zelo ozke poklicne interese, zaposlenih v javnem sektorju, nikoli ne pripeljejo do dobrih rezultatov, pravi sindikalist Branimir Štrukelj. S tem se je odzval na napoved Sindikata policistov Slovenije o protivladnih protestih. Štrukelj meni, da gre za tvegano igro, ki tudi ni dobra za sindikalno enotnost.

SPS v stavko, v PSS še zadržani

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je namreč uradno napovedal protivladne proteste. Kdaj bodo, ni jasno, saj se želijo uskladiti s Policijskim sindikatom Slovenije (PSS). A v PSS bodo – tako kot ostali sindikati – počakali najmanj na sredina pogajanja z vlado. 

Za protivladne demonstracije se je danes soglasno odločil svet SPS, pri njih pa bodo vztrajali tudi, če jim v sredo vlada popusti. Kot je v izjavi za medije pojasnil predsednik SPS Zoran Petrovič, absolutno zavračajo vsak poseg v plače in pravice zaposlenih v policiji. Demonstracije se bodo odvile v Ljubljani, termin pa bodo uskladili s PSS. Petrovič namreč meni, da morajo enotno nastopiti proti vladi. »Gre za to, da so že tako zastavljeni ukrepi v osnovi merili proti določeni poklicni skupini. Vlada je bila gluha za vse argumente in vse številke, ki smo jih predstavili. Ko odpove tak miren in socialen dialog, je čas, da pridemo na ulice in demonstriramo enotnost zaposlenih v policiji, da na naš račun več varčevanja ne bo,« je dodal.

Štrukelj o soliranju in tveganih akcijah

Kot je v izjavi pojasnil predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj, taka soliranja lahko izzovejo enake odzive tudi pri drugih sindikatih, kar na koncu lahko ogrozi enotno pogajalsko platformo sindikatov in škodi vsem. Kljub vsemu Štrukelj upa, da bosta in ena in druga sindikalna pogajalska skupina ohranili enotnost ter se distancirali od »teh samostojnih akcij«. Štrukelj tudi meni, da napoved SPS vsaj za zdaj še ne bo vplivala na potek pogajanj med vlado in sindikati o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto. »Je pa to seveda zelo tvegana igra, ki se lahko konča slabo za javne uslužbence,« je dodal.

Svoje skrbi ima tudi največji sindikat v javnem sektorju, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), in sicer zaradi t. i. interventnega zakona na področju občin. Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik Sviza, je tako danes ocenil, da se s tem zakonom zmanjšuje razlika med vlado Janeza Janše leta 2012 in aktualno vlado Mira Cerarja. Po njegovih besedah gre namreč za isto logiko, ki poleg drastičnega splošnega varčevanja v javnem sektorju poskuša najbolj ostre in dodatne ukrepe sprejemati prav na področju izobraževanja. 

Vlada še molči

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da Miro Cerar v tem trenutku ne more komentirati napovedi o stavki, saj se pogajanja med socialnimi partnerji nadaljujejo v sredo, kjer bo nova priložnost za zbližanje stališč. Tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se na napoved SPS ni želela konkretno odzvati. Ponovila je le, da je v tem hipu še prezgodaj dajati vsebinska pojasnila, da pa je strpen in konstruktiven dialog prioriteta.

Deli s prijatelji