STAVKA

Štrukelj o Pličaniču: Ko bo odstopil, ga bomo hitro pozabili

Objavljeno 23. januar 2013 13.36 | Posodobljeno 23. januar 2013 13.36 | Piše: Mo. S., STA

»Ta vlada ni naredila praktično nič, da bi stavko preprečila. Odgovornost je zato v celoti na njeni strani. Storili bomo vse, da to dokažemo tudi na sodišču.«

Branimir Štrukelj in Senko Pličanič.

LJUBLJANA – V izobraževanju, znanosti in kulturi, kjer so zaposleni sindikalno organizirani v Svizu, je po trenutnih podatkih v stavki 32.799 od skupno 41.515 zaposlenih. Šole in vrtci so zaprti. Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja delež otrok, ki so danes v varstvu v vrtcih, verjetno ne bo presegel dveh odstotkov. Vseh podatkov še ni, a v Velenju je danes od 1320 v vrtec prišlo šest otrok, v Sežani pet od 1000, v Viških vrtcih pa sedem otrok od skupaj 471. Učiteljice in učitelji ter preostalo osebje v šolah in vrtcih stavka na delovnem mestu, nekaj učencev, ki so v šole prišli, pa so vseeno sprejeli, je povedal Štrukelj.

Svoj prav bodo dokazovali na sodišču

Če bodo delodajalci stavkajočim odtrgali plačilo za današnji dan, se bodo obrnili na sodišče, kjer bodo dokazovali, da je do stavke prišlo, ker delodajalec ne spoštuje veljavnih dogovorov, kolektivnih pogodb, zlasti stavkovnega dogovora z lanske spomladi. »Ta vlada ni naredila praktično nič, da bi stavko preprečila. Odgovornost je zato v celoti na njeni strani. Storili bomo vse, da to dokažemo tudi na sodišču. Stavka ne bo plačana, če bo tako odločilo sodišče,« je napovedal.

Ko bo Pličanič odstopil ...

Kritičen je bil tudi do zadnjih izjav vodje vladne pogajalske skupine, ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča. »Do zdaj sem mislil, da vlada od nas pričakuje, da se bomo strinjali z zmanjšano maso plač, zdaj bi pa morali temu še celo ploskati,« ugotavlja Štrukelj. Minister je namreč v torek sporočil, da se vlada o masi plač v javnem sektorju ne bo pogajala. Ob tem je še dejal, kot je povzel Štrukelj, da »smo lahko še veseli, da stvar ni še hujša«. »Ko bo danes odstopil, bomo hitro pozabili na tega ministra, se malo oddahnili in šli naprej,« je dejal glavni tajnik Sviza. 

Štrukelj o zdravnikih

Odzval se je tudi na izjave predsednika zdravniškega sindikata Fides, ki se stavki ni pridružil. Štrukelj Kuštrinovo izjavo, da je stavka najradikalnejše sredstvo, ki jo imajo zaposleni na razpolago, in da je ne bi smeli zlorabljati, označuje kot skrajno licemerno. Kot opozarja, so ravno zdravniki tisti, ki so pravico do stavke, sicer povsem legitimno, uporabili verjetno največkrat. Imeli so tudi najdaljšo stavko v javnem sektorju, ki je trajala 17 dni, in to ni bila stavka, kot je današnja, za ohranitev delovnih mest, obrambo pridobljenih pravic, vztrajanje pri nekršenju podpisanih pogodb, ampak interesna stavka za dvig plač. Takrat Kuštrina niso skrbele posledice, ki so jih čutili bolniki, je še opozoril Štrukelj.

Deli s prijatelji