PROTEST

Štrukelj ne popušča, o policistih pa: Razumne interpretacije ni

Objavljeno 01. december 2014 13.33 | Posodobljeno 01. december 2014 13.49 | Piše: A. L., Mo. S.

Bodo sindikati javnega sektorja z vlado danes vendarle dosegli dogovor o varčevalnih ukrepih za leto 2015?

Od 15 sta podatke o svojem premoženju razkrila le dva, Semoličev sindikat pa pravi, da so takšna vprašanja politična.

LJUBLJANA – Konfederacija sindikatov javnega sektorja s predsednikom Branimirjem Štrukljem na čelu čaka na popoldansko srečanje z vlado, ki bo na pogajanja prinesla svoj predlog varčevalnih ukrepov za naslednje leto.

Sindikati javnega sektorja za sredo ob 15. uri napovedujejo protest na Gregorčičevi pred vlado, če vlada njihovim zahtevam ne bo ugodila. Kot je povedal Štrukelj, je pripravljenost za sodelovanje na shodu izrazilo 24 sindikatov, pričakujejo pa tudi podporo predstavnikov sindikatov zasebnega sektorja.

Ne iz krize, ampak v novo recesijo?

»Protestni shod je namenjen jasni fizični demonstraciji nestrinjanja z zniževanjem plač in drugih prejemkov v javnem sektorju in temu, da vlado odvrne od tega poskusa, da bi po petih letih ponovno šli v poslabšanje materialnega položaja v javnem sektorju,« je poudaril. V javnem sektorju so sicer prepričani, da dodatno zniževanje plač ne more prispevati h gospodarski rasti v Sloveniji. Po njegovem mnenju gre za napačno logiko, ki države ne pelje iz krize, ampak se ta lahko celo vrne v recesijo. Dober znak tega je gospodarska rast, zabeležena v letošnjem letu, ki je bilo tudi prvo leto po 2009, ko vlada ni posegla v javni sektor. »Kot kaže, to ne deluje slabo,« dodaja Štrukelj, ki je prepričan, da je treba tako nadaljevati tudi prihodnje leto.


Bo dogovor sprejet danes?

Štrukelj predvideva, da mora biti dogovor z vlado sprejet danes, saj mora začeti veljati še pred koncem leta. Njihov četrtkov predlog je bil zadnji, danes pa bodo lahko ugotovili le dvoje: ali obvelja njihova ali pa nadaljnja pogajanja niso mogoča.

Štrukelj je postregel še s podatki, da so v javnem sektorju od leta 2009 dvakrat znižali plače, blokirali napredovanja, znižali regres, omejili solidarnostno pomoč, posegli v dodatna pokojninska zavarovanja in drugo. Prepričan je, da javnemu sektorju nihče ne more naprtiti, da ne sodeluje, a po petih letih znižanj in odrekanj novemu nižanju plač ostro nasprotujejo. »Če bodo zahtevali dodatna vsebinska zniževanja, potem dogovora z vlado ne more biti,« je prepričan. Vztraja pri obeh varovalkah, ki sta veljali za leto 2014. Če bi vlada ukrepe izpeljala enostransko, naj se zaveže, da plača stavko, ki bi zaradi ukrepov nastala, druga stvar pa je, da naj se plače s 1. januarjem 2016 vrnejo na raven pred zadnjim znižanjem. »To so pogoji, pod katerimi bi bili pripravljeni dogovor z vlado uskladiti,« pravi Štrukelj.

V zdravstvu jih skrbi izgorelost

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je poudaril, da so se množično odločili, da se shoda, če do njega pride, udeležijo. »Vlada ne razume, da so ljudje zaradi pogojev že izgoreli in imajo težave,« je dodal in ponovil, da dodatnih znižanj pač ne morejo sprejeti. Z njim se strinja tudi predsednica sindikata delavcev zdravstvene nege Flory Banovac, ki prav tako izpostavlja izgorelost in opozarja na 120 tisoč neizplačanih nadur. Marko Belavič, predsednik sindikata javnih uslužbencev pa je dodal, da so dejansko vsi uslužbenci proti dodatnim odvzemom pri plačah, on pa zgolj posreduje njihovo mnenje.


O morebitni stavki

Če s shodom ne bodo dosegli rezultatov, sledi stopnjevani ukrep – stavka. Belavič je na to dodal, da se bodo takoj po shodu – če vlada ne popusti – preoblikovali v stavkovni odbor, interventni ukrepi pa se brez stavkovnega odbora po njegovih besedah ne morejo uveljaviti.

O policistih: Razumne interpretacije ne vidim

Štrukelj je še enkrat poudaril, da so svoj predlog vladi posredovali, in to je tudi edino, kar sprejmejo. Kaj bo ponudila vlada, še ne ve, sklepa pa, da je na nedeljskem srečanju koalicije prišlo do kakšnega vmesnega predloga.

Na očitke predsednika Sindikata policistov Slovenije (SPS) je odvrnil, da se bodo policisti shodu pridružili, na to, da bi se eden od policijskih sindikatov temu odrekel, pa odgovarja: »Razumne interpretacije za to odločitev ne vidim.«

Deli s prijatelji