JEZA

Štrukelj ne more biti na dveh koncih hkrati

Objavljeno 03. maj 2012 09.41 | Posodobljeno 03. maj 2012 09.41 | Piše: T. L., STA

Za isto uro sta napovedani nadaljevanje pogajanj o rezih plač in srečanje podskupine za standarde in normative v šolstvu, vodja obeh podskupin pa je Branimir Štrukelj.

Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja in vlada bosta v okviru pogajalske podskupine nadaljevali pogajanja o predvidenih rezih plač javnih uslužbencev. Po napovedih bo za pogajalsko mizo istočasno sedla tudi podskupina za standarde in normative v šolstvu, proti čemur naj bi protestirali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

V Svizu so že napovedali, da bodo protestirali, ker sta obe pogajalski podskupini sklicani za isto uro. Vodja obeh podskupin na sindikalni strani je namreč Branimir Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik omenjenega sindikata.

Vlada in sindikati zbližali stališča

Vodja vladnega dela podskupine za plače Lidija Apohal Vučkovič je pred prazniki pojasnila, da se bo vlada na današnjem nadaljevanju pogajanj odzvala na zadnji sindikalni predlog. Po njenih besedah so vlada in sindikati predloge že precej uskladili.

Vladna stran je kot zadnji pogajalski predlog ponudila odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij, desetodstotno znižanje plač ter 50-odstotno zmanjšanje mase sredstev za regres. Ob tem so vladni pogajalci poudarili, da je to minimum in da niže ne morejo.

Sindikalna stran je 25. aprila na pogajanjih predlagala znižanje plač za osem odstotkov, hkratno odpravo plačnih nesorazmerij in ohranitev višine regresa na lanskoletni ravni. Ob tem pa vztrajajo tudi pri odmrznitvi napredovanj v letu 2013.

Pri normativih še brez napredka

Na pogajanjih o normativih do zdaj posebnega napredka ni bilo. Sindikalna stran predlaga, da vlada te varčevalne ukrepe umakne iz zakona o uravnoteženju javnih financ in si vzame čas za uskladitev teh sistemskih sprememb.

Ob 8. uri začetek branja Cankarjevih Hlapcev

Študentje, profesorji in delavci AGRFT bodo pred poslopjem državnega zbora v protest proti varčevalnim ukrepom na področju visokega šolstva od 8. do 20. ure brali Hlapce Ivana Cankarja.

Deli s prijatelji