ODPRAVA NESPORAZMERIJ

Štrukelj: Na znižanje plač ne bomo pristali

Objavljeno 27. september 2013 19.01 | Posodobljeno 27. september 2013 19.01 | Piše: STA, A. L.

Če bo vlada to naredila enostransko, potem jo zadene tista določba kolektivne pogodbe, da bodo plačali stavko, ki bi v javnem sektorju nastala zato, ker se vlada ne bi držala dogovora, pravi Štrukelj.

Branimir Štrukelj se bo danes pogajal o novih predlogih.

LJUBLJANA – Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj napoveduje, da na znižanje plač javnih uslužbencev ne bodo pristali, enostransko znižanje pa bi bilo kršitev dogovora, ki so ga podpisali z vlado.

Potem ko je sodišče dokončno odločilo, da mora država izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij za nazaj, je namreč notranji minister Gregor Virant napovedal, da bo denar za to obveznost država lahko dobila le z znižanjem plač javnih uslužbencev. Virant je tudi dejal, da s sindikati še ni govoril, meni pa, da nekaterim ta sodba ne ustreza, zlasti tistim ne, ki pri tej odpravi plačnih nesorazmerij niso pridobili, torej zlasti ne šolstvu.

Dogovor z vlado imajo

Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, odgovarja, da ne drži, da zaposleni v šolstvu ne bi dobili nekaj več denarja s tretjo četrtino. Zlasti v visokem šolstvu bi dobili zelo podobne zneske kot na primer v zdravstvu in več kot v državni upravi, res pa je, da bi manj dobili učitelji v osnovnih in srednjih šolah in tudi zaposleni v vrtcih.

»A to ni bistveno. Bistveno je, da imamo dogovor z vlado, ki velja do konca prihodnjega leta, da se plače ne bodo spreminjale, in tega ne more spremeniti nobena sodba, ki jo na sodišču izgubi vlada,« je poudaril Štrukelj. Dodal je, da so bili doslej vedno tisti, ki so konstruktivno sprejemali znižanja, tokrat pa na kakršna koli znižanja absolutno ne bodo pristali. Če pa bo vlada to naredila enostransko, brez njihovega soglasja, potem jo zadene tista določba kolektivne pogodbe, da bodo plačali stavko, ki bi v javnem sektorju nastala zato, ker se vlada ne bi držala dogovora in bi enostransko znižala plače, še pravi Štrukelj.

Deli s prijatelji