KAKOVOST JAVNIH ŠOL

Štrukelj: To je dno, ki ga pred tem še nismo dosegli

Objavljeno 02. februar 2015 19.40 | Posodobljeno 02. februar 2015 19.38 | Piše: STA, Ma. F.

Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je bil ogorčen nad odpovedjo obiska ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

PORTOROŽ – Sindikalni zaupnice in zaupniki osnovnih in glasbenih šol ter zavodov za izobraževanje odraslih v Svizu zavračajo »škodljive varčevalne posege«, ki jih za področje izobraževanja predlaga vlada. Okoli 300 udeležencev izobraževalnega seminarja v Portorožu je danes soglasno potrdilo tudi javni poziv k ohranitvi in izboljšanju kakovosti javnih šol.

V organizaciji Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) namreč danes in v torek v Portorožu poteka izobraževalni seminar za sindikalne zaupnice in zaupnike Sviza iz osnovnih in glasbenih šol ter z zavodov za izobraževanje odraslih.

Sindikat nasprotuje proračunskim rezom

Že danes dopoldne so udeleženci potrdili javni poziv k ohranitvi in izboljšanju kakovosti javnih šol. V njem ministrico za izobraževanje, znanost in šport Stanko Setnikar Cankar, vlado in DZ opozarjajo, da je država dolžna v javnih šolah zagotoviti vsem učenkam in učencem ustrezne razmere za pridobitev kakovostne osnovne izobrazbe, učiteljicam in učiteljem pa ustrezne razmere za opravljanje odgovornega dela ter primerno plačilo zanj.

Hkrati poudarjajo, da sindikat »nasprotuje in bo nasprotoval proračunskim rezom, ki bi ogrozili kakovost v javnih osnovnih šolah«. Javna osnovna šola mora biti vsem otrokom enako dostopna, zato Sviz zahteva, naj se v ustavo zapiše, da je javna osnovna šola brezplačna.

Štrukelj ogorčen nad odpovedjo obiska

Obenem zavračajo stališča, da bi nezadostno financiranje slovenskih univerz povečali z odvzemom dela sredstev osnovnim šolam. Za ustrezno financiranje univerz je nasprotno treba zagotoviti dodatna sredstva, ne pa z jemanjem enim in dajanjem drugim izzivati spor med posameznimi ravnmi izobraževanja, menijo v Svizu.

Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je bil nad odpovedjo obiska ogorčen. »V 20-letni zgodovini se nam kaj takšnega še ni zgodilo. To je dno, ki ga pred tem še nismo dosegli,« je dejal za STA in dodal, da so jim udeležbo ministrice potrjevali ves teden.

Sindikat je ministrico nameraval povprašati o plačilu dodatne strokovne pomoči, o poračunu tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij ter o napovedih glede sprememb sestave svetov šol in sprememb standardov in normativov, je pojasnil. Vendar pa se je ministrica po oceni Štruklja očitno ustrašila.

Odpoved udeležbe po Štrukljevem mnenju pomeni sporočiti učiteljicam in učiteljem, ki predstavljajo več kot 300 osnovnih šol po Sloveniji, da niso toliko pomembni, da bi jim ministrica prišla odgovarjat na vprašanja. Oblast bi morala odgovarjati tistim, ki so jo izvolili, je še opozoril Štrukelj.


 

Deli s prijatelji