POZIV

Štrukelj Janši: »Odpovejte se audijem in misijam Nata!«

Objavljeno 24. februar 2012 11.16 | Posodobljeno 24. februar 2012 11.13 | Piše: D. P.

Je položaj tako resen ali gre za demagogijo predsednika vlade?

Podpis aneksa je bil napovedan za skoraj točno opoldne.

LJUBLJANA – »Zdi se mi, da predsednik močno pretirava. Prepričan sem, da po eni strani želi nagnati strah v kosti sindikatom pred pogajanji, po drugi strani pa pripravlja podlago za ukrepe, ki jih napoveduje – odpuščanja –, s tem pa si izboljšuje pogajalski prostor,« je prepričan Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki se je odzval na besede Janeza Janše. Predsednik vlade je opozoril, da so nujne nekatere poteze, sicer bo zmanjkalo denarja za plače učiteljev in policistov.

Čas za alarm

Štrukelj meni, da če je položaj tako dramatičen, da ne bo plač za učitelje in policiste, naj zazvonijo potem vsi alarmi in se potegnejo skrajne poteze. Meni, da bi morali politiki in funkcionarji prejemati minimalne plače in tako prispevati za plače učiteljev in policistov.

»Naj se gre v Bruselj na Nato in se jim pove, da nimamo več denarja, da bi pošiljali vojake v Afganistan in na Kosovo. Ta denar naj gre za plače učiteljev.«

Kaj pa audiji?

Štrukelj predlaga še en ukrep, ki ga lahko sprejme kar vladna ekipa: »Za začetek naj se odpovedo vsem audijem, ki jih imajo, naj se vozijo z normalnimi vozili ali pa uporabljajo javni prevoz.«

Zakaj SDS ni podpisal sporazuma?

V ponedeljek se bodo začela pogajanja med sindikatom in vlado. Štrukelj ne glede na povedano Janeza Janše pričakuje korekten socialni dialog. Ta naj bi bil v skladu s sporazumom, ki so ga 22. decembra podpisale parlamentarne stranke. V njem so se zavezale, da ne bo enostranskih ukrepov in da ne bo sprejemanja zakonov, ki ne bi bili poprej usklajeni s sindikati in upokojenci. Edina stranka, ki tega sporazuma ni podpisala, je sicer SDS.

Deli s prijatelji