VREME

Struge so polne, še bo poplavljalo

Objavljeno 29. november 2012 09.06 | Posodobljeno 29. november 2012 08.52 | Piše: Mo. S.

Ponoči je voda zalila nekaj kleti in cestišč, sprožali so se tudi plazovi.

LJUBLJANA – Ponoči je državo zajelo obilnejše deževje, tistim, ki živijo ob morju, pa je nagajala tudi visoka plima. Zvečer je morje zalilo več nižje ležečih delov obale, in sicer so v Piranu ob 19.10 sprožili sireno javnega opozarjanja, ki je obvestila o nevarnosti.

Poplavilo je cestišče na Kidričevem nabrežju pa tudi nekaj delov Ukmarjevega trga v Kopru. Zalilo je še kolesarsko stezo ob semedelskem mandraču, pomol in staro Semedelsko cesto ter Manziolojev trg v Izoli, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Plazovi ogrožajo ceste

Sprožali so se tudi plazovi. Zemljina je na cesti Izola–Šared ovirala promet, pozneje zvečer pa se je eden sprožil tudi na cesto v Gorenjih Novakih v občini Cerkno. Plaz so za prvo silo omejili ter o njem obvestili pristojne.

Skoraj poplavilo vrtec

Pestro je bilo zlasti na Primorskem, kjer je meteorna voda zalila nekaj kleti ter cestišč, padavine pa niso prizanašale niti Koroški. V naselju Zagrad, občina Prevalje. je voda zaradi nanosa naplavin pod most čez Barbarski potok uničila lokalno cesto Brančurnik–Kot pri Prevaljah. Obvoz je urejen.

Na Novem Logu v občini Hrastnik je voda ogrožala vrtec Dolinca, zato so gasilci očistili odtočne jaške. Tudi na Gorenjskem so imeli nekaj težav, saj je voda med drugim zalila podvoz pod avtocesto iz smeri Begunj proti Radovljici. Cesto so zaprli.

Še bo poplavljalo

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) napovedujejo, da lahko reke poplavljajo tudi danes. Vipava v zgornjem toku sicer upada, pretok na vodomerni postaji v Mirnu je ob 5.30 znašal 201 m3/s. Poplavilo je običajna mesta ob strugi, upada pa tudi reka Reka, ki prav tako poplavlja na običajnih mestih. Ljubljanica poplavlja na območju vsakoletnih poplav, obseg poplavljenih površin na območjih notranjskega in dolenjskega krasa pa se bo danes še povečal.

Morje lahko do 10. ure ter zvečer med 21. in 23. uro še poplavi nižje ležeče dele obale.

V pričakovanju prave zime

Čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo še deževalo. Zvečer se Primorcem obeta burja. V petek bo po nižinah v notranjosti države občasno deževalo oziroma snežilo, temperature se bodo spustile pod ledišče (od –1 do 5). V soboto bo pretežno oblačno in večinoma suho, burja bo nekoliko oslabela. V nedeljo bo oblačno s padavinami, po nižinah v notranjosti bo večinoma snežilo.

Deli s prijatelji