ZMRZNJENO

Struga zamrznila, razlita reka ogroža sedem elektrarn

Objavljeno 09. februar 2012 19.05 | Posodobljeno 09. februar 2012 19.10 | Piše: A. L.

Župan ocenjuje, da za zdaj ni nihče ogrožen.

V soboto je pijan Brežičan s sekiro napadel reševalce.

REČICA OB SAVINJI – »Zaradi zamrznitve grušoveljske struge med Grušovljami in Spodnjo Rečico se je aktiviral občinski štab Občine Rečica ob Savinji. Naraščajoča voda ogroža sedem hidroelektrarn in stanovanjsko hišo.« Tako je zapisano na portalu uprave za zaščito in reševanje.

Župan Rečice ob Savinji Vincenc Jeraj je potrdil, da je struga zelo zamrznjena in da razbijajo led. V enem delu se je reka celo razlila po polju, ni pa tako hudo, da bi vsevprek poplavljala, je pojasnil.

Ogrožene elektrarne

Če bo zalilo elektrarne, bodo lastniki imeli precej škode, ugotavlja župan. Pojasnjuje, da so elektrarne že dober teden izklopljene. Jeraj je prepričan, da bi bilo bolj smiselno razbijati led od spodaj navzgor in ne v obratni smeri, kot se to dela zdaj: »Zaenkrat še gre. Elektrarnarji bi morali sami čistiti in eni to delajo, drugi pa ne. Razbijajo od zgornjega konca, ko pa to pride v spodnji del, ni najboljše.« Ob tem dodaja, da za zdaj ni nihče ogrožen.

Brez opozoril na Arso

Na Arso so nam na hidrološkem oddelku povedali, da za zdaj niso izdali nobenih opozoril. Le zaradi močnih sunkov burje je bilo povečano valovanje morja. Trenutno se je to umirilo, bo pa jutri spet močnejša burja in posledično tudi valovanje. Reke zamrzujejo, vodostaji so nizki, še dodajo.

Deli s prijatelji