KAMPANJA

Strpno in kulturno do referenduma

Objavljeno 24. februar 2012 23.40 | Posodobljeno 24. februar 2012 22.17 | Piše: S. J.

Danes se je uradno začela kampanja pred referendumom o Družinskem zakoniku.

Zakonik omogoča posvojitev biološkega otroka istospolnega para.

LJUBLJANA –  Letos bo na materinski dan na žalost mame najbrž zasenčil referendum o Družinskem zakoniku. Uradna kampanja se je začela danes, ker pa se mnogi bojijo, da bo grda in umazana, so mnoge civilnodružbene organizacije pozvale k strpni kampanji.

Oblikovali regijsko pobudo v podporo zakoniku

V Novem mestu so v podporo zakoniku oblikovali posebno regijsko pobudo, ki se bo vse do 25 marca trudila meščane obveščati o tem, kaj zakonik v resnici prinaša.

Na upoštevanje novinarskega kodeksa novinarje opozarjajo v Društvu novinarjev Slovenije ter jih pozivajo naj s svojimi besedami in ravnanji prispevajo k spoštovanju strpnosti v družbi ter h kulturi dialoga. V društvu ob tem poudarjajo pomen novinarstva pri ohranjanju javne razprave »na nivoju, primernem za odprto družbo v 21. stoletju«.

Referendum je po mnenju državljanske tribune Za prostore svobode »ne le popolnoma nepotreben, temveč tudi škodljiv in potencialno nevaren«.

V CD srečanje ZA Družinski zakonik

V Gibanju za Družinski zakonik, ki združuje različne podpornike zakonika, napovedujejo strpno in aktivno kampanjo, ki bo temeljila na argumentih. V ljubljanskem Cankarjevem domu bodo 3. marca tudi organizirali srečanje ZA Družinski zakonik, kjer bodo svoja stališča predstavili različni strokovnjaki in predstavniki civilnodružbenih organizacij.

Kampanja naj se gradi na racionalnih argumentih

K strpnosti pa poziva tudi državljanska tribuna Za prostore svobode. Sicer poudarjajo, da je referendum po njihovem mnenju »ne le popolnoma nepotreben, temveč tudi škodljiv in potencialno nevaren«, vendar pa vse, ki bodo aktivno sodelovali v kampanji, pozivajo, naj bodo pri javnih nastopih spoštljivi do drugače mislečih, kampanjo pa naj gradijo na dejstvih in racionalnih argumentih. Čeprav menijo, da se lahko vsak odloča po svoji vesti, pa poudarjajo, da ne vidijo razloga za nasprotovanje zakoniku.

Deli s prijatelji