OBVEZNICE

Stroka enotna: Zadolževanje Slovenije ni uspeh

Objavljeno 03. maj 2013 09.59 | Posodobljeno 03. maj 2013 10.02 | Piše: S. J.

O tem je prepričan finančni analitik Grahek, ki opozarja, da časa za oddih ni.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Sloveniji se je uspelo zadolžiti za 3,5 milijarde dolarjev, izdala je za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde desetletnih dolarskih obveznic. Obrestna mera petletne obveznice znaša 4,75 odstotka, za desetletno obveznico pa 5,85 odstotka. Kot ocenjujejo borzni analitiki, Sloveniji nedavno znižanje ratinga agencije Moody's očitno ni škodilo. Kljub temu pa finančni analitik Andraž Grahek meni, da za optimizem ni razloga: »Zagotovo je to rekordna višina zadolževanja za Slovenijo in že sam znesek obresti, ki jih bo Slovenija plačevala za to obveznico, ni mačji kašelj.« Uspešno smo se namreč zadolžili za 3,5 milijarde dolarjev, vendar bomo za to plačali 1,7 milijarde dolarjev obresti.

O uspehu Grahek ne more govoriti

Grahek je za TV Slovenija še povedal: »Sam znesek znižanja javnih plač za letos, ki smo ga načrtovali, bodo odžrle obresti od te obveznosti, ki bodo dodatno povečale breme. Jaz tukaj o uspehu ne moremo govoriti.« Torej tudi ni čas, da se oddahnemo, »ker bo morala vlada zasledovati enake ukrepe, kot bi jih morali, če bi prejeli finančno pomoč.« Ob tem poudarja, če bi prejeli finančno pomoč, bi bil njen strošek celo štiri odstotke nižji.

Mogoče pa bi bilo, da bi bilo zadolževanje lahko cenejše, če bi počakali na odzive na reformni program, ki ga bo vlada v Bruselj poslala 9. maja.

Deli s prijatelji