NASPROTOVANJE

Strojanovi so se hoteli
 preseliti nad Grosuplje?!

Objavljeno 29. maj 2013 10.30 | Posodobljeno 28. maj 2013 19.45 | Piše: Aleksander Brudar

Na Polici razburjenje, ker naj bi se romska družina z Roj selila k njim.

Blok na Polici, v katerem so stanovanje iskali Strojanovi (foto: Marko Feist).

POLICA – Prebivalci slikovite dolenjske vasice Polica pri Grosupljem so kar skočili v zrak, ko so slišali govorice, da naj bi se iz Ljubljane v njihovo bližino priselila družina Strojan. »Menda so hodili tukaj okoli in iskali nepremičnino. Bili so na dveh lokacijah, jaz jih sicer nisem videl,« je potrdil predsednik Krajevne skupnosti Polica Gregor Steklačič. Strojanovi naj bi se pred približno dvema mesecema oglasili pri Mirku Liparju, ki oddaja stanovanja v stanovanjskem bloku sredi Police – slednjega je zelo težko zgrešiti, saj z rumeno-rožnato fasado že na daleč izstopa. Ker pa so se tam zaradi nasprotovanja okoliških prebivalcev in tudi Romov, ki tam že živijo, premislili, naj bi se oglasili še v bližnjem naselju Gradišče in naj bi se zanimali za nakup na pol končane hiše ob cesti. To smo hoteli preveriti tudi pri prodajalcu hiše, a tega ni hotel komentirati. Glede na to, o kakšnih problemih zaradi Romov na Polici pričajo tamkajšnji prebivalci, sta bila njihov bes in zaskrbljenost ob omenjeni novici precej razumljiva.

Ukradli salame

Kasteličeva, ki imata kmetijo v neposredni bližini omenjenega stanovanjskega bloka, sta povedala, da se z manjšimi krajami soočata v zadnjih dveh letih oziroma od takrat, ko je Lipar tam začel oddajati stanovanja. Še dobro se spominjata lanskega leta, ko so se Romi v trenutku, ko sta se umaknila v senco, priplazili v njuno shrambo in jima ukradli mesne dobrote. »Sosed je prišel iz vasi in reče. 'Nekdo ti je nekaj ukradel.' Iz skrinje je vzel 20 salam iz ene vreče in šel,« pripoveduje Lojze Kastelic, njegova žena Marjeta pa: »In nafto kradejo iz traktorjev. Ga ne smeš zunaj pustiti, garažo moraš zaklepati.«

Lojze nadaljuje: »Bilo je že mrzlo, pa sem šel v garažo prižgat traktor. Grem pogledat in vidim, da ni nafte. Nalijem okoli deset litrov, da se malo segreje. Sem šel še k drugemu traktorju in spet prižgem in vidim, da je prazen rezervoar. Čez štiri dni so se pa v vasi pogovarjali, da so kradli nafto. Ne smeš niti sekire zunaj pustiti. Včasih sem motorno žago pustil zunaj na vrtu, zdaj pa ne morem več. Veliko je tudi takih, ki sploh ne vedo, da so jim kaj ukradli.« Marjeta se spominja, kako sta ostala brez fižolovih prekel, da o tem, koliko pridelkov zmanjka s polj, sploh ne govorimo. »Te ključe nosim sem ter tja in pozabim, kje sem jih pustila. Sosedu so ukradli kure nesnice, a na srečo so jih zalotili. Kam nas bo to pripeljalo, ne vem!«

Vlomili in mu odnesli žage

Podobno zgodbo smo slišali pri sosednji kmetiji Štrubelj. Tamkajšnji gospodar Ciril nam je pokazal delavnico, v katero so neznanci vlomili prejšnji teden. »Tam sem imel motorne žage. Razbili so šipo, se splazili noter in šli z žagami ven skozi vrata,« razlaga in še naprej našteva, kaj vse je zaradi Romov že izginilo pri hiši: od zlatnine, denarja in orodja pred hišo do številnih pridelkov z njive. »Vsak dan moramo vse pospraviti, kar je kaj takšnega na dvorišču,« se jezi in ob misli, da bi se v kraj priselili Strojanovi, doda: »Kdo jih bo sprejel? Mi jih ne moremo. Kjer so bili prej, tam naj tudi bodo. Ne moreš nobenemu več zaupati, da bi lahko kakšno stvar pustil zunaj. Vse moraš imeti pod ključem.« Ciril se precej jezi na policijo, ki bi morala tatove bolj resno preganjati, kot jih. »Policista samo zapisnike delata. Še pridržati jih ne morejo, saj vidite, kaj se dogaja s Tovšakovo,« razočarano dodaja. Kraje se, meni, dogajajo tudi pri drugih kmetih, ampak tega velikokrat ne prijavljajo policiji. Prav zato prvi mož KS Polica Steklačič vsem svetuje, naj redno prijavljajo tovrstne dogodke, saj bodo le tako dokazali, da v vasi nekaj ni v redu.

Ne kraje, 
ampak fovšija

Odšli smo tudi do lastnika omenjene stanovanjske hiše Mirka Liparja, ki je potrdil, da govorice o tem, da so se pri njem za najem stanovanja zanimali Strojanovi, držijo. »Vendar je že pol leta od tega, ko so prišli, da bi dobili stanovanje. Jaz se odločam o tem, kdo bo najemnik, in odločil sem se, da jim ga ne dam,« razloži sogovornik, o katerem je v kraju mogoče slišati, da je posebnež in da ga zanima samo denar. Pojasnil je, da v bloku trenutno stanujeta dve romski družini in da tako kot preostali podnajemniki redno plačujeta najemnino. Prepričan je, da je v ozadju govoric samo nevoščljivost. »Fovšija je taka, da te glava zaboli,« doda Lipar, ki je moral zaradi gradbene inšpekcije leta 2004 podreti zgornje nadstropje večstanovanjske hiše na hribu nad Polico, in še pojasni, da za najemnino zaračunava od 150 do 250 evrov na mesec.

Elka bi se vrnila

In kaj na vse to pravijo glavni akterji te zgodbe – Strojanovi? Na Rojah pri Šentvidu v Ljubljani, kamor se je ta najbolj znana romska družina v Sloveniji priselila iz Ambrusa sredi leta 2007, nam je Miha povedal, da govorice po njegovem vedenju ne držijo. »Lažejo. Jaz od tukaj ne grem. Je bolje kot v Ambrusu in ne bi šli na Polico, saj bi tako spet razkurili narod,« razloži in doda, da bi šla njegova mama Elka Strojan takoj v Ambrus, a ker so takrat sklenili dogovor z državo, o tem ne razmišljajo več. Pravi sicer, da so se omenjene govorice morda začele širiti potem, ko se je njegov bratranec po hišnem priporu, ki ga je preživel na Rojah, vrnil na Polico. O tem, da bi Strojanovi zapustili Ljubljano, se je sicer govorilo že pred enim letom, ko jim je ministrstvo za okolje prenehalo plačevati elektriko. Miha zdaj pravi, da to ni več problem, saj so zadevo z ministrstvom medtem uredili, in da redno plačujejo elektriko, vodo in smetarino.

Deli s prijatelji