SELITEV

Strojanovi na nož zaradi radia

Objavljeno 31. avgust 2013 10.33 | Posodobljeno 31. avgust 2013 10.33 | Piše: Aleksander Brudar

Del romske družine je po novem v Šentvidu, domačini so na nogah.

Cesta, ki vodi do novega domovanja Igorja Strojana. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Ena najbolj znanih romskih družin v Sloveniji, družina Strojan, je med prebivalce ljubljanskega Šentvida spet vnesla nemir. Med krajani Ceste na Poljane je završalo, ko so pred 14 dnevi izvedeli, da se je v leseno barako, ki je del propadajočih gospodarskih poslopij nekdanjih, že propadlih tovarn, naselil del Strojanovih. Ti so tja prišli iz nekaj kilometrov oddaljeni Roj, kamor se je celotna družina iz Ambrusa naselila sredi leta 2007. Odpravili smo se tja in ugotovili, da v leseni baraki, do katere z glavne ceste vodi ozka makadamska pot, živi Igor Strojan z družino.

Ni mogel več normalno živeti

Povedal nam je, da v hiši živi z ženo in dvema otrokoma in da se je tja priselil, ker v Rojah ni mogel več normalno živeti. Tako ni minil dan, da se ne bi prepiral z drugimi družinskimi člani, kaplja čez rob pa je bil radio, saj sorodniki niso upoštevali njegove želje, da ga ne želi poslušati. Zadeva je na koncu prišla tako daleč, da so se »orng skregali«, in tako se je odločil, da gre živet na svoje. »Ne paše mi dol biti, saj se nismo dobro razumeli. Vse smo morali pustiti in zbežati od tam,« pravi. Z družino se je tako zatekel v omenjeno barako in se z lastnikom Selimom Beganovičem dogovoril, da lahko v njej bivajo brez problema. V hiši, kjer ni ne vode ne elektrike, se je Igor takoj lotil čistilne akcije. Kramo je znosil na kup na koncu dvorišča in zdaj čaka, da jo bodo odpeljali na odpad. Da je zdaj dvorišče pred hišo res bolj čisto, Igorju priznavajo tudi sosedje. Z njimi, kot pravi, še ni imel problemov. »Če ne povzročaš problemov, te bodo pustili na miru,« ob tem pravi Strojan, ki se ni želel fotografirati. Nam pa je razkazal svoje novo domovanje in povedal, kako je moral najprej pobeliti vse stene, še eno sobo, kjer bo spalnica, pa morajo še pospraviti. Glava romske družine Rajko Strojan, ki smo ga obiskali v Rojah, nam Igorjeve selitve ni hotel komentirati.

Če lastnika ne moti, policija ne more nič

Na PU Ljubljana so nam povedali, da so seznanjeni z vselitvijo novih prebivalcev v omenjeno barako in da policisti okoliščine še preverjajo. Glede na to, da je objekt zapuščen, policisti še ugotavljajo njegovega lastnika. Če v takem primeru lastnika novi stanovalci ne motijo, policija ne more ukrepati. Sicer pa velja, da je vselitev v tuje stanovanje najpogosteje kaznivo dejanje kršitve nedotakljivosti stanovanja, 141. člen KZ-1 pri tem jasno pravi naslednje: »Kdor neupravičeno vstopi v tuje stanovanje ali zaprte prostore ali kdor se na zahtevo upravičenca od tam ne odstrani ali mu na drug način onemogoči njihovo uporabo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.«

Že prišla policija

Misleč, da so se novi prebivalci Ceste na Poljane dobro vključili v tamkajšnje naselje, smo se odpravili tudi do bližnjih sosedov. Ti, ki se niso hoteli izpostavljati, pa so nam povedali nekoliko drugačno zgodbo. Ena izmed stanovalk je najprej izpostavila dejstvo, da v hiši ne živijo samo štirje Strojanovi, ampak da je še pred dnevi videla, da je bilo tam več kot deset ljudi. Med njimi je pred kratkim tako že vzklil prepir, tako da je morala tja priti celo policija. Nad novimi stanovalci niso preveč navdušeni, saj si ne želijo, da bi imeli v prihodnosti zaradi njih kakršne koli probleme. Veliko so nam znali povedati tudi o Beganoviču, ki naj bi po eni izmed govoric od Strojanovih dobil sto evrov, da lahko ti bivajo v baraki, po drugi pa tudi osem tisoč evrov. Pri vsej zgodbi pa bi lahko imela po mnenju sosedov zelo pomembno vlogo napovedana rušitev omenjenih objektov. Prihodnji torek bo namreč v prostorih Upravne enote Ljubljana na zahtevo investitorja Sins inženiring iz Ljubljane potekal narok za ustno obravnavo glede izdaje gradbenega dovoljenja za odstranitev obstoječih poslopij in stanovanjskega objekta, v katerem trenutno živijo Strojanovi. Ena izmed sosed je namreč prepričana, da si želi Beganovič s tem, ko je v hiši dovolil bivanje novim stanovalcem, izsiljevati lastnika zemljišča. »Samo naj probajo. Bom svoje poklical,« naj bi namreč Beganovič dejal sosedi, ko je beseda nanesla na načrte o rušitvi objekta. Kaj je res in kaj ne, smo želeli preveriti tudi pri Beganoviču, ki pa ga med našim obiskom ni bilo v hiši, prav tako je imel izključeno svojo mobilno številko.

Pred Strojanovimi brezdomci

Izvedeli pa smo, da je na občino že dal vlogo za bivalno enoto, kjer bi lahko z nizko najemnino živel bolj normalno življenje, saj so pozimi v baraki, kjer zdaj stanujejo Strojanovi, nemogoče razmere. Občasno se medtem zateče v dnevni center Kralji ulice, kjer je brezdomcem omogočen prostor za dnevno bivanje, informiranje, zagovorništvo in med drugim pomoč pri urejanju socialnega statusa. Pozimi letos je menda tako celo spal pri nunah, čez poletje pa se je moral znajti po svoje. Izvedeli smo še, da je v baraki živel že njegov pokojni oče, ki je bil med domačini zelo cenjen, in da je v hiši nekaj časa živela tudi njegova sestra. Zaradi neplačevanja računov so mu celo izklopili vodo in elektriko. Pred prihodom Strojanovih so v hiši živeli tudi brezdomci, ki naj bi jih prav tja pripeljal omenjeni možakar.

Domačini srčno upajo, da bo investitorju uspelo porušiti omenjene objekte, saj se tam že zbirajo podgane, in da bi se lahko rešili strahov pred Strojanovimi. »Mi hočemo imeti mir čim prej. To mora biti porušeno do oktobra, ne pa, da bi se čakalo do pomladi. Tukaj je veliko otrok, da jim ne bo treba vsega tega prenašati,« je bila odločna ena od sosed.

Deli s prijatelji