KRITIČNO

Strmoglavljenje SDS, delo vlade ocenjeno kot slabo

Objavljeno 22. oktober 2012 15.33 | Posodobljeno 22. oktober 2012 15.33 | Piše: T. L.

Raziskava Vox Populi še razkriva, da bi bila na parlamentarnih volitvah vladajoča koalicija poražena, Danilo Türk pa bi bil znova predsednik države.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Podpora stranki SDS pada. Tako vsaj kaže javnomnenjska raziskava Vox Populi: doslej vodilni stranki je oktobrska raziskava namerila, da bi zanjo, če bi bile volitve to nedeljo, glasovalo zgolj 12,5 odstotka volivk in volivcev, kažejo izsledki raziskave, ki jo objavlja današnji Dnevnik

To pa je, kot opozarjajo v časniku, najslabši rezultat SDS po zmagi na volitvah leta 2004.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt, katerega naročnika sta časnik Dnevnik in televizijski program Pop TV, njegova izvajalka je agencija Ninamedia. Med 16. in 18. oktobrom 2012 so po telefonu anketirali 700 oseb.

Padec SDS

SDS je s prvega mesta strmoglavil na tretje. Za primerjavo: za Pozitivno Slovenijo (PS) bi oktobra glasovalo 15,6 odstotka volivcev, za Socialne demokrate (SD) pa 13,9 odstotka. V primerjavi z avgustom in septembrom je obema strankama, PS in SD, podpora narasla. 

Na volitvah bi čakal vladajočo koalicijo poraz

In kako bi bili razdeljeni poslanski sedeži, če bi bile volitve v nedeljo? Tri vodilne stranke bi si razdelile 73 poslanskih sedežev: PS 27, SD 24, SDS 22, medtem ko bi SLS ostalo 6 sedežev, NSi 5 in DL 4 sedeži, Desus pa bi ostal pred vrati parlamenta. Izid kaže, da bi bila v primeru volitev vladajoča koalicija poražena, saj bi ji v parlamentu ostalo 37 glasov. Merjenje javnega mnenja je razkrilo še nekaj: očitno je nezadovoljstvo ljudi s strankami vse večje. V zadnjem času namreč vse bolj raste delež tistih, ki na vprašanje, katero stranko bodo volili, odgovarjajo z »ne vem« in »ne bom volil«. Tokrat je teh več kot 45 odstotkov. Kot še izpostavljajo v Dnevniku, so se očitno časi, ko je katera od strank imela več kot 20-odstotno podporo, končali. 

Enotni: vlada dela neuspešno

Porazno je mnenje sodelujočih o uspešnosti dela vlade. Da vlada dela neuspešno, meni kar 73,7 odstotka vprašanih, medtem ko jih je le 21,2 odstotka mnenja, da vlada dela uspešno – 5,2 odstotka se je odločilo za možnost »ne vem«. 

Türku zmaga v prvem krogu

imageTri tedne pred volitvami najbolje kaže zdajšnjemu predsedniku države Danilu Türku. Če bi bile volitve v nedeljo, bi zmagal z 51,9 odstotka in drugega kroga ne bi bilo. Borut Pahor bi prejel 25,7 odstotka glasov, Milan Zver pa 22,4 odstotka. Res pa je, da je predsedniška kampanja še v povojih in volivci še niso imeli priložnosti spremljati televizijskih soočenj. 

Za volitve do 7 milijonov, za urad še 15

Predsednik države nima resnejše možnosti vplivanja na politično realnost v državi, bo pa volilni cirkus davkoplačevalce veliko stal: volitve bodo stale od 5 do 7 milijonov, stroški predsednikovega urada pa 15 milijonov. Kot še opozarjajo v Dnevniku, bi se stroški predsedniških volitev znižali za dva do tri milijone, če bi bile volitve v nedeljo.

Deli s prijatelji