NA REFERENDUM

Strmoglavljen kompromisni družinski zakonik

Objavljeno 01. februar 2012 17.36 | Posodobljeno 01. februar 2012 17.36 | Piše: A. L., STA

Družinska pobuda je dobila podporo le treh strank, kar pa je premalo. Kot kaže, referendum bo.

Otrok najbolj od vsega potrebuje ljubeč in stabilen dom.

LJUBLJANA – Družinska pobuda ni uspela s svojim predlogom za kompromisno rešitev glede družinskega zakonika, je v današnji izjavi za javnost pojasnil predsednik pobude Tomaž Merše. Stranke, ki podpirajo zakonik, so namreč zavrnile pogovor za iskanje skupne kompromisne rešitve, je dejal.

Pobuda zavrnjena

»V Družinski pobudi smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi prišlo vsaj do pogovora o kompromisu, sprejemljivem za vse strani. Žal pa so stranke, ki podpirajo družinski zakonik, zavrnile že samo možnost za pogovore za iskanje kompromisa, s katerim bi prihranili štiri milijone evrov,« je poudaril Merše.

Najprej zavračali, zdaj pozivajo k referendumu

Po njegovih besedah »isti ljudje, ki so še pred nekaj tedni referendum o družinskem zakoniku razglašali za kršitev človekovih pravic, opozarjali na nedopustnost odločanja večine o pravicah manjšine in na stroške referenduma, zdaj zavračajo že samo možnost pogovora za iskanje rešitev, s katerimi bi se referendumu lahko izognili, in celo pozivajo na referendum«.

Pobudo podprli le SDS, NSi in SLS

Kot je dejal, so pobudo za iskanje kompromisa podprle stranke SDS, NSi in SLS. Ker pa imajo te manj kot polovico poslank in poslancev v državnem zboru (DZ), Merše ugotavlja, da ni zadostne volje za pogovor o kompromisu. »S tem je naša povezovalna in dobronamerna pobuda, ki smo jo začeli v nedeljo, zaključena,« je dejal. »Tako bomo pač šli na referendum, kjer pa zdajšnje različice zakonika pač ne bomo mogli podpreti,« je sklenil Merše.

Družinska pobuda je med drugim predlagala, da se spremeni 3. člen družinskega zakonika, ki opredeljuje zakonsko zvezo. S spremembo bi dodali pomen zakonske zveze, ki je v zasnovanju družine. Iz zakonika bi tudi črtali 6. člen o zunajpartnerski skupnosti.

Deli s prijatelji