OSTRO

»Strici iz ozadja se borijo za svoj kos pogače državnega denarja«

Objavljeno 24. julij 2013 19.45 | Posodobljeno 24. julij 2013 19.45 | Piše: STA, Mo. S.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin meni, da smo z novo vlado dobili politično kadrovanje najslabše vrste.

Ljudmila Novak in Matej Tonin, oba NSi.

LJUBLJANA – »Strici iz ozadja se borijo za svoj kos pogače državnega denarja, 'perje frči',« svari vodja poslancev NSi Matej Tonin. Spomnil je na primere javnih spopadov lobijev na levici za obvladovanje državnih podjetij, premierko Alenko Bratušek pa spomnil, da je napovedala strokovno kadrovanje, zato jo poziva, naj prepreči plenjenje državnega premoženja.

»Politično kadrovanje najslabše vrste«

Drugačna kadrovska politika je bila ena od pomembnih napovedi nove vlade, a smo »z novo vlado dobili politično kadrovanje najslabše vrste«, je Tonin ocenil na današnji novinarski konferenci. V zadnjem obdobju smo bili po njegovem mnenju lahko priča »spopadom številnih vplivnih stricev iz ozadja, ki se borijo za svoj kos pogače državnega denarja«. Med drugim je izpostavil »neposreden in stalen spopad« med ministrom za finance Urošem Čuferjem in prvakom SD Igorjem Lukšičem, pa tudi izjavo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da so glavni kadrovniki Borut Jamnik, Tomaž Kuntarič in Čufer. Zelo zgovorna je bila po Toninovih besedah tudi izjava nekdanjega prvega nadzornika Soda Otmarja Zorna, ki je opozoril na kadrovanje interesnih skupin.

A Tonin pravi, da je po informacijah, ki so jih pridobili iz Soda, to le del resnice in je Zorn odstopil tudi iz užaljenosti, ker ni mogel izpeljati svojih zamisli v zvezi s kadrovanjem. »Gre za odprt in javen spopad, v katerem vsak interesni lobi ščiti svoj imperij vpliva,« je bil oster. Zato so bile po njegovem mnenju vse napovedi Bratuškove o drugačnem kadrovanju »zgolj v posmeh predsednici in koalicijskim partnerjem«.

O razpadu sistema

Spomnil je še na njeno napoved, da bo vse državne uslužbence in visoke državne uradnike, člane nadzornih svetov in uprav, ki so bili imenovani v času razpadanja nekdanje koalicije, marsikdaj mimo meril, ob spornih referencah, konfliktu interesov in celo etično spornih potezah, pozvala, naj sami odstopijo. Zdaj pa se Toninovem mnenju zdi, »da gre za popoln razpad sistema v smislu upravljanja državnega premoženja«. V NSi tako pričakujejo, da bo Bratuškova jasno povedala, kaj bo storila glede sporno imenovanih kadrov pod njeno vlado, »glede na vse te male vojne klanov« pa pričakujejo, da bo ponudila rešitve za zaščito državnega premoženja.

Ribarjenje v kalnem

V NSi vidijo predvsem dve rešitvi: privatizacijo in končno vzpostavitev Slovenskega državnega holdinga (SDH). Iz Soda so pridobili informacije, da so številne tehnične zadeve za čimprejšnje delovanje SDH že pripravili, a da se je z nastopom sedanje vlade vse ustavilo. Tega v NSi po besedah Tonina ne morejo razumeti drugače, kot da je številnim lobijem to v interesu, ker »omogoča še nadaljnje ribarjenje v kalnem in odtekanje državnega denarja na zasebne račune«.

Deli s prijatelji