POVOLILNA

»Stricev iz ozadja in Janše tudi Pahor ne more povezati«

Objavljeno 05. december 2012 08.05 | Posodobljeno 04. december 2012 22.08 | Piše: Tjaša Lampret

Boštjan M. Turk je prepričan, da se je na predsedniških volitvah zgodilo to, kar bi se moralo že pred 20 leti: ločitev evropske levice od stare, ki je prepletena z udbovskimi in s partijskimi povezavami.

LJUBLJANA – »Borut Pahor si je glede na predvolilne obljube zadal preveliko povezovalno nalogo. Nedvomno ne bo mogel povezati stricev iz ozadja z Janezom Janšo. To je nemogoče, sploh, ker bo po zmagi nad Danilom Türkom soočen z zelo brutalno kampanjo, v kateri mu bodo ti strici iz ozadja poskušali na vsak način vrniti milo za drago,« je po nedeljskih predsedniških volitvah, na katerih ob rekordno majhni volilni udeležbi slavil Borut Pahor, povedal Boštjan M. Turk, publicist in politični analitik.

Pahor kot naravni element povezovanja

Po drugi strani pa je prepričan, da bo Pahor znal povezati stranki SDS in SD. »Glede na to, da Milan Kučan, Janez Stanovnik in zveza borcev nedvomno pripadajo preteklosti in bi se morali posloviti že pred 20 leti, potem je, kar se prihodnosti tiče, Pahor lahko naravni, povezovalni element za sodobno levico in preostale stranke vladne koalicije.«

Zmagali sta desna sredina in SD

In kako razume Turk poziv Igorja Lukšiča, ki je dan po predsedniških volitvah pozval stranke leve politične opcije k združitvi? Kot poziv na predčasne volitve? Lukšič je sam presenečen nad visokim Pahorjevim izidom, pravi Turk in dodaja, da to je presenečenje – če ne izpostavimo zelo pomembnega dejstva, da je 95 odstotkov volivcev Milana Zvera glasovalo za Pahorja ob hkratnem neverjetno visokem odstotku (okoli 96 odstotkov) volivcev SDS. »Pahorjeva zmaga je tako zmaga slovenske desne sredine kot Lukšičeve stranke.«

Lukšič se je ustrašil in izvedel prozoren manever

Če se je zdaj Lukšič ustrašil, ko se je po Pahorjevi zmagi ob podpori desnosredinskih strank, porušilo temeljno ravnovesje v slovenski politiki, in zato pozval h konsolidaciji slovenske levice, je to po mnenju Turka prozoren manever. »Te predsedniške volitve so povzročile to, kar bi se moralo zgoditi že ob začetku demokratizacije pred 20 leti: da se je neka nova, recimo temu evropska levica, ločila od stare, ki je prepletena z udbovskimi in s partijskimi povezavami. Ta proces smo Slovenci čakali 20 let in s tega stališča so bile predsedniške volitve uspešne.«

Pahorja čaka obračun s strici iz ozadja

Turk še predvideva, da bo zdaj Pahor predmet in žrtev obračunavanja stare levice, ki poraza na predsedniških volitvah še dolgo ne bo prebolela in »ga bo poskušala na vsak način kompenzirati. Vendar pa je dejstvo, da bo kakršno koli dejanje samo njim v škodo, saj je bila to tudi zlata formula te volilne kampanje: vsakršen napad na Pahorja, kakršen koli napad na Janšo in Pahorja hkrati se je obrestoval v negativni smeri. Lukšič bi moral to vedeti,« pogled na zadnje dogodke podaja Türk.

Zgodbe, ki so končane

»Dogovor med Lukšičem in Jankovićem, Lukšičem in Türkom ter Lukšičem in Kučanom se nikoli več ne bo zgodil, nikoli več ne bodo sestavili skupne zgodbe, ker so zamere stricev iz ozadja do Pahorja približno tako močne kot do Janše. Ta zgodba je končana,« je prepričan Turk.

Turk meni, da po tako velikem volilnem polomu, načinu obnašanja in odzivih v javnosti dosedanjemu predsedniku Türku preostane le, da ostane aktiven državljan, ki živi od svojega dela. »Dejstvo je, da je šel Türk predaleč, in to pove tudi volilni izid. Predaleč je šel v svoji aroganci in izhajajoč iz nezasluženih privilegijev partijsko-udbovskega režima, ki ga je podpiral. To je to,« je kratek Turk. 

Po podpori Janše in stranke SDS se pojavljajo ugibanja, kako bo Pahor poravnal izstavljene račune volilne baze SDS. »To, da je glas za Pahorja, glas proti Türku, so razumeli vsi. In kje bi zdaj Pahor lahko to uslugo vračal ... Najopazneje, denimo, pri predlogih za veleposlaniške položaje, če bi imel SDS tako željo.« Ob tem Turk izpostavi ime Dimitrija Rupla. Diplomat lahko v zunanji službi opravlja delo do dopolnjenega 68. leta starosti. Če bi se Pahor začel takoj po nastopu funkcije ukvarjati z Ruplovimi veleposlaniškimi željami, bi glede na določila zakona Rupel lahko ostal v diplomatski službi eno leto, več pač ne, je prepričan Turk, ki ob tem dodaja, da se za druge člane SDS javno ne slišijo želje po veleposlaniških stolčkih. »Računi za Pahorja? Ne vem, kaj bi to lahko bilo. Na večinski volilni sistem lahko Pahor vpliva z zgledom, ampak o tem odločajo poslanci, potrebna je dvotretjinska večina. Kaj bi lahko Pahor konkretnega dal stranki SDS, pa ne vem. Ne vem ali pa ne vidim ...«

Za deblokado države in ukinitev trajnih sodniških mandatov

Potem ko je Janša napovedal popravke tako v političnem kot tudi sodnem sistemu, so se takoj pojavila ugibanja, da gre med drugim za ukinitev trajnih sodniških mandatov. In Turk bi tako potezo vlade podprl. »Ukinitev trajnih sodniških mandatov je razumljiva in sploh po sklepu v zadevi Balkanski bojevnik – ki v tujini odmeva še veliko bolj kot pri nas – popolnoma logična. Zgodba o Balkanskem bojevniku tujim opazovalcem nekaj pove o naši deželi in treba je stvari spremeniti. Razumljivo je tudi, da ne more biti trajnih sodniških mandatov, to izhaja iz prejšnjega režima. Treba je deblokirati to državo. Sprostiti Slovenijo, sprostiti tudi delovno zakonodajo, kar je nujno, da bo Slovenija svobodna. To se bo zgodilo v trenutku, ko bo delodajalec odpustil delavca, ki slabo dela, in v trenutku, ko bo človeka postalo sram, da od države prejema pomoč, sam pa ne ustvari ničesar. Da bi dosegli plače in pokojnine, kot jih dosegajo, denimo, v sosednji Avstriji, potrebuje Slovenija obrat k malim podjetjem in obrtnikom,« je še prepričan Turk. 

Deli s prijatelji