ŽAL MU JE

Stric Janković iz ospredja pozna rešitev

Objavljeno 24. januar 2013 15.50 | Posodobljeno 24. januar 2013 15.52 | Piše: A. K., STA

Ljubljanski župan pravi, da se počuti mnogo bolje.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković, ki mu je kongres Pozitivne Slovenije zamrznil status predsednika stranke, poudarja, da je edini, ki ga lahko zamenja na čelu stranke, kongres. »Naj se vsak briga za svojo stranko,« odgovarja na navedbe DL, SLS in Desusa, da bi bila mogoča koalicija s PS, če se Janković umakne. V koalicijo z Gregorjem Virantom Janković ne bi šel.

Janković je poudaril, da se z državno politiko od kongresa stranke, ki je bil 12. januarja, ne ukvarja. »Nisem noben stric iz ozadja, bil sem vedno v ospredju,« je pojasnil. Omenjenemu trojčku parlamentarnih strank odgovarja, da PS, ko jo je vodil, ni nikomur narekovala, kaj mora v stranki narediti.

Žal mu je države

Glede sedanje vladajoče koalicije Jankovič pravi, da bodo njeni člani težko pojasnili, zakaj je Slovenija po nepotrebnem v tako slabem stanju. »Žal mi je države, ker vem, kaj je rešitev,« pravi Janković. Če bi bil sam v tem trenutku v drugi funkciji, bi gradili drugi tir, dobili bi pet milijonov evropskih sredstev, Maribor pa bi v dveh mesecih dobil tisoč novih delovnih mest, trdi Janković.

Po njegovih besedah sta sicer zdaj dve možnosti. Ena je, da ti, ki izstopajo iz koalicije, predlagajo nezaupnico in poiščejo novega mandatarja, pojasnjuje Janković in dodaja, da imajo možnost, da glasove zanj dobijo tudi v PS. Druga možnost pa so predčasne volitve. »Ampak v teh zgodbah me ni, jih tudi ne bom komentiral,« pojasnjuje Janković, ki pravi, da se zaradi tega tudi mnogo bolje počuti.

Dokazal bo svoj prav

Janković je vnovič pojasnil, da je na kongresu predlagal zamrznitev statusa predsednika, ker državna politika v nasprotju z Ljubljano propada. Poudarja, da tega ni storil zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, v katerem ugotavljajo njegovo kršitev protikorupcijske zakonodaje. Kot je prepričan, bo dokazal svoj prav. »Pripada mi pravica, da zaščitim svoje ime,« je dejal Janković.

Za vsak evro ima vir

Ni pa želel napovedati, ali bo sprožil upravni spor. Kot pravi, bo ubral svojo pot. »Nikjer mi ne očitajo vira premoženja, očitajo mi, da nisem sporočil sprememb v premoženju. Jaz pravim, da sprememb v premoženju ni, in za vsak evro imam vir, ki ga lahko dokažem,« je pojasnil. Očitkov protikorupcijske komisije, kot pravi Janković, ne sprejema, in sicer ne zaradi državne politike, temveč tudi zaradi svojih vnukov.

Deli s prijatelji