POLNOČNICA

Stres sporoča: Zaradi težav in nesreč, ki se zgrnejo na nas, ne obupajmo

Objavljeno 25. december 2012 10.37 | Posodobljeno 25. december 2012 10.39 | Piše: A. L., STA

Dejal je, da živimo v časih, ko so slabe novice bolj zaželene kakor dobre, a ne odražajo podobe sveta.

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

LJUBLJANA, MARIBOR, MURSKA SOBOTA – Danes je božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva. Kristjani so ga pričakali s polnočnimi bogoslužji v številnih cerkvah. Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je v nagovoru pri polnočnici v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani med drugim dejal, da živimo v časih, ko so slabe novice bolj zaželene kakor dobre, a ne odsevajo podobe sveta. Javna glasila po Stresovih besedah sporočajo predvsem slabe novice zato, ker se te bolje prodajajo kot dobre. »Novice o pokolih, nesrečah, pohujšljivih škandalih in zločinih pa burijo človeško domišljijo, sprožajo močna čustva, zato so zaželeno blago na policah javnega obveščanja. In tako dobivamo napačen vtis, da je vse slabo, da se dogajajo samo grdobije in da nam preti samo zlo. To pa sploh ni res in podoba sveta, v katerem živimo, je s tem močno popačena,« je dejal Stres.

Notranji mir

Ob tem je izpostavil, da so ljudje v prvi sveti noči slišali dobro novico, ko se je rodil otrok, ki ni bil navaden dojenček, ampak Božji sin. S tem, ko je Bog sam prišel z nami delit naše bedno življenje, nam po Stresovih besedah sporoča, naj zaradi preizkušenj, težav in nesreč, ki se zgrnejo na nas, ne obupamo – ne nad seboj, ne nad drugimi ljudmi in še manj nad Bogom, ker tudi on nikoli ne obupa nad nami. Če se bomo dali »potolažiti in poučiti od betlehemskega otroka, nam bo podelil tisti notranji mir, ki so ga vsem ljudem, ki so Bogu po volji, v sveti noči obljubljali angeli«, je dejal Stres in še enkrat pozval vernike, naj pomislijo nocoj na vse, ki so v najrazličnejših preizkušnjah zaradi bolezni, izgube zaposlitve, negotovosti glede jutrišnjega dne, zaradi človeškega nerazumevanja in v strahu pred prihodnostjo.

Ljudstvu, ki hodi v temi

Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek, ki je polnočno mašo daroval v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru, pa je med drugim omenil tudi aktualne razmere v mestu in državi in dejal, da se odpira upanje, da je »lahko današnja zgodovinska situacija v našem mestu Maribor in tudi v celotni domovini in Evropi priložnost, da se srečamo z Njim in da On po nas poseže vanjo«.

Kot je izpostavil, nam je v zadnjih mesecih blizu Izaijeva ugotovitev o »ljudstvu, ki hodi v temi«. »Upravičeno izražanje svojega mnenja ter stiske in neupravičeno nasilno vedenje po naših ulicah pa tudi drugod; brezposelni, begunci, lačni in zlorabljeni; strelski pohodi posameznikov, ki jim je ugasnilo upanje in jih praktično spremljamo v živo po najrazličnejših medijih; in če temu dodamo še osebne tragedije, se res zdi, kakor da smo ujeti v 'deželi smrtne sence',« je dejal Turnšek.

Sporoča, da Bog prihaja med nas tudi danes, da bi nam pomagal življenje preusmeriti v blago sožitje, v dialog, ki »vodi v skupno iskanje rešitev, v pripravljenost na daritev za drugega, kar je vrhunec ljubezni, ki edina zmaguje«.

Tako zaščiteni, pa tako napadani

Murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je polnočno mašo daroval v stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti, je opozoril, da človeško dostojanstvo doslej še nikdar v zgodovini ni bilo tako zaščiteno z zakoni, kot je danes, pa tudi nikdar prej človeško dostojanstvo ni bilo tolikokrat napadeno, kot je danes. Delavci so izgubili skoraj vse pravice, življenje ljudi je postalo manj vredno od denarja in imetja, je dejal. Smisel življenja smo po njegovih besedah zreducirali na zdravje, zadovoljstvo, veselje, uspeh, učinkovitost in materialne dobrine.

Kdor tega ne dosega, ne samo da ne more, ampak po merilih tega sveta celo ne sme preživeti, je dejal Štumpf. »Jezus ni prišel med nas, da bi narodi obogateli. Ni prišel, da bi imeli vsega v izobilju. Jezus se je to noč rodil, da pomnoži ljubezen do vseh, ki so obupani, razočarani, nejevoljni nad sedanjim stanjem v družbi, razdraženi zaradi ponižanj, lačni kruha, ker nimajo službe. Jezus je prišel, da nas opozori na dostojanstvo in nedotakljivost človekovega življenja,« je poudaril murskosoboški škof.

Danes papeževa božična poslanica

Polnočnico je v Vatikanu daroval tudi Papež Benedikt XVI. V baziliki sv. Petra se je, tako kot pretekla leta, začela ob 22. uri. Danes pa bo papež z osrednjega balkona bazilike prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Po vsej Sloveniji bodo danes potekale božične maše, ki jih bodo darovali tudi slovenski škofje. Celjski škof Stanislav Lipovšek bo mašo daroval v celjski stolnici ob 8. uri, nadškof Marjan Turnšek bo mašo daroval v mariborski stolnici ob 10. uri, ob isti uri bodo maše v mestih po Sloveniji darovali tudi murskosoboški škof Peter Štumpf in koprski škof Jurij Bizjak. Upokojeni mariborski škof Metod Pirih in novomeški škof Andrej Glavan bosta božično mašo darovala ob 10.30, metropolit Anton Stres pa v Ljubljani ob 16. uri.

V evangeličanski cerkvi polnočnega bogoslužja nimajo, je pa na predvečer praznika v evangeličanskih cerkvah potekalo bogoslužje. Škof Geza Erniša bo sicer imel praznično bogoslužje ob 10. uri v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah.

Deli s prijatelji