DIVJANJE NARAVE

Strela je uničila dom družini s tremi otroki

Objavljeno 01. julij 2014 23.23 | Posodobljeno 01. julij 2014 23.23 | Piše: Oste Bakal

V neurjih v noči na ponedeljek tudi požar pri Petkovih blizu Benedikta.

BENEDIKT, LENART–  Prebivalci osrednjih Slovenskih goric in tamkajšnji gasilci v noči na ponedeljek niso imeli mirnega spanca: strele so v neurju, ki se je razbesnelo nekaj po drugi zjutraj, dobesedno bruhale ogenj, kar sta bridko izkusili zlasti dve družini, Petkovi iz Obrata ter Novakovi iz Zgornjega Porčiča. Enim in drugim je udar strele povzročil požar na stanovanjskih hišah. Sploh pri petčlanski družini Petek, kjer poleg gospodarja Damjana in njegove žene Biserke živijo še trije mladoletni otroci, Blaž, Maruša in Mateo, je nesreča velika, saj je njihova nova hiša, zaradi katere so se med gradnjo marsičemu odrekli, močno poškodovana. Župan občine Benedikt Milan Gumzar jim je sicer ponudil vsaj začasno stanovanje, a so se Petkovi temu hvaležno odpovedali, saj želijo ostati skupaj pod lastno streho, pa čeprav ožgano.

Zbudila me je mama

Po uradni verziji regijskega centra za obveščanje v Mariboru je »ob 4.59 v kraju Obrat, občina Benedikt, zagorelo v mansardnem stanovanju stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Benedikt in PGD Sveta Trojica in pogasili ogenj. Ta je uničil celotno mansardno stanovanje in streho, materialna škoda še ni ocenjena. Člani PGD Benedikt so s folijo zaščitili uničeno ostrešje.« Čeprav višina materialne škode ni ocenjena, je zanesljivo zelo visoka, kajti poleg strehe, ki jo bo treba v celoti zamenjati, je močno uničena ali vsaj poškodovana tudi notranjost hiše. Kljub temu bi lahko bilo še huje, kajti če ne bi bilo Damjanove mame, ki živi v sosednji hiši in ki je hitro zbudila sina, snaho in vnuke, bi lahko nastala prava katastrofa.

»Ob pol petih me je prebudila mama, češ da močno gori v električni omarici, ki je vidna iz njene hiše. Strela je očitno zadela direktno v omarico, ogenj se je hitro širil. Zajela me je panika, tako da niti gasilcev nisem znal poklicati, a sem jim hvaležen, da so tako hitro prihiteli, ko so le prejeli naš poziv. Kljub vsemu je škoda ogromna, kajti nova streha je skoraj v celoti uničena, podstrešje, vse inštalacije prav tako in večji del stanovanjskega dela, še zlasti s te strani, kjer je električna omarica. Ne vem, kako bomo vse to sanirali, a če malo razmislim, ne morem mimo dejstva, da bi lahko bilo še huje, saj smo vsaj vsi ostali živi in zdravi,« nam je potem, ko so jim gasilci malo pokrili streho, razlagal Damjan Petek, ki je imel z družino eno od najlepših hiš na poti od središča Benedikta do sosednjega Oseka v občini Sveta Trojica.

Dim jih je ustavil

In ko so gasilci pogasili požar v Benediktu, so morali nekateri odhiteti v nekaj kilometrov oddaljeni Zgornji Porčič, kjer je pri hišni številki 58 strela zanetila požar na večji in novejši stanovanjski hiši, v kateri sta še pred polnočjo mirno in spokojno spala upokojena Emil in Tilika Novak; njuna sinova z družinama živita v Lenartu. »Res je grmelo in se bliskalo kot le redko kdaj prej. Večkrat je zadelo tudi v neposredni bližini. Mislim, da je bilo okoli pol štirih, ko je udarilo tako močno, da je kar streslo. Takoj sem vstal in šel okrog hiše pogledat, ali je zadela pri nas ali pri sosedih. Nič ni bilo videti in sem spet šel malo zadremat. Okoli pol šestih pa sem skozi radiatorje zaslišal, da je nekaj narobe. Začelo je tudi smrdeti po kablih in sem videl, da ni elektrike ter da je strela po žlebovih zadela električno omarico. V garaži in sploh spodnjem delu hiše je bilo preveč dima, da bi lahko kaj storil. Ker niti telefon ni deloval, sem odhitel do soseda Albina Postružnika, da je poklical gasilce, ti so hitro prišli. Žal tudi oni niso mogli v dim, saj niso imeli ustrezne opreme, zlasti dihalnih aparatov ne. Zato so se tudi oni borili več kot pet ur, zadevo so rešili po prihodu poklicnih gasilcev iz Maribora,« nam je razlagal Emil Novak.

Hiše nima zavarovane, a kljub temu je optimističen, saj je glavno, da sta se z ženo rešila, rešen pa je tudi zgornji del hiše, kjer sta živela. Oljno peč za centralno ogrevanje, električno inštalacijo in kar je še uničeno bodo, pravi Emil, poskušali čim prej urediti. »Dim je prišel tudi gor, a bomo vse to prezračili, morebiti še pobelili in oprali,« je dodal Emil Novak, hvaležen gasilcem in sosedu Postružniku. 

Deli s prijatelji