POZOR

Strašljivo: z bomboni vabila otroke v avtomobil

Objavljeno 25. maj 2016 21.08 | Posodobljeno 25. maj 2016 21.11 | Piše: Oste Bakal

Starši na Ptujskem polju in v Halozah so zelo zaskrbljeni za svoje otroke.

Župan občine Markovci Milan Gabrovec poziva k previdnosti. Foto: Oste Bakal

MARKOVCI – »Čuvajmo svoje otroke!« se glasi zapis na spletni strani občine Markovci. Namenjen je zaskrbljenim staršem na območju Spodnjega Podravja, torej v Halozah in na Ptujskem polju. »Žal smo tudi v naši občini bili priča dogodku, ko sta starejša moška z bomboni vabila otroke v svoj avtomobil. K sreči sta bila otroka poučena, kako ravnati, in sta zbežala. Kaj pa vaši otroci, ste jih poučili, kako ravnati?« pravi župan Markovcev Milan Gabrovec, ki je tudi ravnatelj OŠ Benedikt v Slovenskih goricah. 
Ob tem na spletni strani občine Markovci pozivajo, naj bodo vsi – starši, stari starši, starejši bratje in sestre, sosedje in vaščani – pozorni na sumljive avtomobile, na počasno vožnjo in nenadno ustavljanje ob otrocih. Priporočajo pogovor z najmlajšimi, ki jih je treba poučiti, kako ravnati, ko jih ogovori neznanec ali jih celo vabi v svoj avtomobil. »V vsakem primeru čuvajmo svoje otroke,« poudarja župan Gabrovec.

V Spodnjem Podravju se očitno res nekaj dogaja, ne le v Markovcih, po naših podatkih še v Stojncih, Kidričevem, Cirkulanah, Ormožu. Na Policijski upravi Maribor so potrdili, da so bili v zadnjem času obveščeni o treh podobnih dogodkih. Mama enega izmed otrok, sporoča policija, je »policijsko postajo Gorišnica obvestila o belem kombiju, katerega voznik naj bi vabil otroke v vozilo. Policisti PP Gorišnica so takoj po prijavi začeli zbirati obvestila v zvezi s pojavom sumljivega vozila in dejanja. Ugotovljeno je bilo, da so se otroci zadrževali pri cerkvi v Cirkulanah, ko naj bi se v bližini ustavilo kombinirano vozilo znamke VW transporter bele barve s koprskega registrskega območja, v vozilu pa naj bi bil voznik, ki je ogovoril dva otroka in ju domnevno vabil v vozilo«. Ob tem policisti prosijo, da jih ob podobnih primerih o tem nemudoma obvestite, po možnosti naredite še kakšno fotografijo sumljivega vozila oziroma voznika, da bodo zadevi lahko prej prišli do dna.

Tudi na policiji poudarjajo, kako pomemben je pogovor z otroki: »Pojasnjeni jim morajo biti splošni nasveti, kot so: da ne vstopajo v tuja vozila, ne prejemajo daril neznanih oseb, da ne sledijo neznanim osebam (ne glede na obljube, da bodo dobili ali videli igračo, videli domačega ljubljenčka ...). Otroci se morajo naučiti, da take ponudbe zavrnejo, če se znajdejo v takšnem položaju, pa naj takoj stopijo do najbližje odrasle osebe ali policista ter mu zaupajo svoje težave. Odrasli naj otroku prisluhnejo in se primerno odzovejo, torej ga zaščitijo, in zadevo prijavijo policiji. Vsako ogovarjanje še ni zlonamerno, nikakor pa naj otroci ne sedajo v vozila neznancev.

Deli s prijatelji