NOVI STARI OBRAZI

Stranki Solidarnost sta se pridružila tudi Virant in Gorenak

Objavljeno 15. december 2013 10.07 | Posodobljeno 14. december 2013 18.21 | Piše: P. J.

Organe stranke sestavljajo nekdanji člani LDS in nekateri bivši člani drugih levih strank.

LJUBLJANA – Na slovenskem političnem prostoru je včeraj zasijala nova stranka. Več različnih skupin, gibanj in združenj se je odločilo, da strnejo svoje znanje in se podajo v boj za oblast pod skupnim imenom Solidarnost. Stranki pa so pridružili tudi že nekateri stari znanci in poznavalci slovenske politike.

Vedo, s kom bi sodelovali

»Če se bo v Sloveniji pokazala priložnost za to, da leve alternativne vstajniške protestne civilnodružbene politizirane skupine pridejo do konsenza, da gredo v nekaj skupnega, potem smo mi zraven,« je na vprašanje, ali je Solidarnost nekakšna slovenska Siriza, dejal Damjan Mandelc. O tem, kako veliko podporo imajo, še ne morejo govoriti, pravijo, da je treba za začetek počakati javnomnenjske raziskave. Prvi rezultati naj bi jim kazali velik odstotkovni delež, zavedajo pa se, da vsi začnejo na točki nič. Zagotavljajo, da želijo najprej postati gibanje, v začetku pa bodo delovali predvsem na lokalnem področju.

»Ne želimo v koalicijo, kjer bi sodelovali s kom, ki je obtožen koruptivnih dejanj, in ne bomo pošiljali na pogajanja v Bruselj nekompetentnih ljudi,« pravi Mandelc. »Mi izhajamo iz vstajništva, iz protestov. Večinoma smo se spoznali tam, to pa je nastalo po enem letu.«

Mandelc je poudaril, da bodo s stranko TRS gotovo sodelovali, na kongresu pa sta jih pozdravila tudi predsednik stranke TRS Dušan Plut in njegova vidna članica Manca Košir.

Novi in stari obrazi

Predsedstvo sestavljajo Marina Tavčar Krajnc, Uroš Lubej, Damjan Mandelc, generalni sekretar je postal Božidar Flajšman, sicer nekdanji pomemben član LDS. V izvršilnem odboru stranke so Lenart Zajc, Boris Vezjak, Marjutka Hafner, Dušan Keber (nekdanji podpredsednik LDS), Tjaša Učakar, Jože Pirjevec (nekdanji član LDS), Miha Butara, Darko Hribar, Boris Žulj, Franc Čučko (bivši podpredsednika TRS), Magda Šmon in Remzo Skenderovič.

V svetu stranke so tudi Darko Štrajn (bivši član LDS), Tone Vrhovnik Straka, Janez Butara, Robert Gorenak in Brane Virant, Marko Golob, ki ni želel sprejeti kandidature za predsedstvo, pa bo v programskem odboru prevzel področja ekonomije, energetike in turizma.

Natančni seznam članov sveta stranke in programskih odborov lahko preverite zgoraj.

Deli s prijatelji