POT IZ KRIZE

Stranke zmedeno o tem, kako bi zakrpale proračunsko luknjo

Objavljeno 05. april 2014 22.25 | Posodobljeno 05. april 2014 22.27 | Piše: Pia Jagodič

Stranke smo vprašali po predlogih, kako zakrpati luknjo, ki je nastala v proračunu, in jim naročili, naj bodo konkretni: brez besednega balasta in visokoletečih ter milozvenečih, a neuresničljivih obljub. Štejejo le konkretni akcijski načrti.

LJUBLJANA – Finančni minister Uroš Čufer za zdaj neuspešno prepričuje stranke koalicije, da bi podprle njegov predlog za dvig davka na dodano vrednost. V DL so jasni, da dviga davka ne bodo podprli »niti pod točko razno«.

Veliko kritik na napovedan ukrep prihaja tudi iz vrst opozicijskih poslancev. Da ne bo ostalo vse samo pri kritikah, pa smo stranke povprašali, kako bi zapolnili nastalo proračunsko luknjo. Prosili smo jih, da nam svoje konkretne predloge zapišejo v treh do petih alinejah. Preberite, kaj so zapisali.

Odgovor PS:

»V PS pričakujemo, da bo predlog ukrepov skupaj z njihovimi finančnimi posledicami pripravila vlada. Brez izračunov posledic posameznega ukrepa je o njih nesmiselno odločati, zato v PS pričakujemo hitro ukrepanje vlade in pripravo nabora potencialnih ukrepov skupaj z izračuni njihovih posledic.« Predstavnik stranke Slavko Gegič je po telefonu še dejal, da bodo potem sprejeli stališče glede dopolnjevanja 200-milijonske luknje v proračunu. »Pomembno je poudariti, da so bili prihodki iz naslova nepremičninskega davka predvideni za letošnjo jesen, kar pomeni, da se lahko do takrat proračun nemoteno izvaja.«

Konkretni predlogi SDS:

»V SDS verjamemo, da bo vlada na čelu z Alenko Bratušek sama našla predloge, ki bodo Slovenijo potegnili iz krize in uskladili državne finance s fiskalnim pravilom. Strokovni svet SDS je že pripravil predloge. Menimo, da bi bilo treba najti ukrepe na odhodkovni strani državnih financ, predvsem je treba odpraviti privilegije, ki jih plačuje država, in optimizirati javna naročila.«

Konkretni predlogi SD:

»Socialni demokrati smo za to, da imajo vsi otroci brezplačno šolanje in da imajo vsi ljudje možnost za brezplačno zdravstvo. Smo za to, da upokojenci ohranijo zaslužene pokojnine. Vlada mora slediti fiskalnemu pravilu in popraviti napake obeh Janševih vlad, ki sta nepremišljeno znižali davke in ogrozili socialno državo.«

Konkretni predlogi DL:

»Izvršilni odbor Državljanske liste je na razširjeni seji enotno sklenil, da Državljanska lista ne bo podprla predloga finančnega ministra Uroša Čuferja za dvig stopenj davka na dodano vrednost (DDV). Da ne bomo dvigovali davkov, smo se zavezali tudi v prenovljeni koalicijski pogodbi.

Za zapolnitev bančne luknje vidimo rešitve z ukrepi na strani javne porabe in da se z novim letom uvedejo davčne blagajne. Vsi nadaljnji ukrepi pa so stvar koalicijskih dogovorov in usklajevanj v prihodnjih dneh.«

Odgovor Desusa:

»Smo demokratična stranka in o tem bomo razpravljali na izvršnem odboru, ki bo v sredo,« je v telefonskem pogovoru povedal generalni sekretar stranke Branko Simonovič. Na vprašanje, ali do zdaj še niso razmišljali o nobenih predlogih, pa pravi, da te sicer imajo, kaj konkretno, pa bodo povedali po seji v sredo.

Konkretni predlogi SLS

»Proračunska luknja ni nastala zaradi padca nepremičninskega davka, temveč zaradi neustreznega načrtovanja Vlade RS ob popolni odsotnosti obvladovanja državne porabe. Ob tem se je treba zavedati, da ne samo varčevanje, temveč tudi razbremenitev gospodarstva pomeni več zaposlenih in s tem veliko manjši pritisk na proračunski primanjkljaj. Višanje davkov zaradi posrednih negativnih vplivov na gospodarstvo in potrošnjo ne omogoča učinkovitega zmanjševanja proračunskega primanjkljaja.

Predlogi SLS za stabilizacijo javnofinančnega sistema in zagon gospodarske rasti:

1. Deregulacija – poenostavitev zakonodaje na številnih področjih in na tak način narediti državo cenejšo in prijaznejšo za državljanke in državljane.

2. Po principu subsidiarnosti prenesti nekatere pristojnosti na nižjo raven (z ministrstev na občine ali medobčinske povezave), kjer se lahko posamezne naloge opravljajo ceneje in učinkoviteje. Predlagamo prenos pristojnosti na naslednjih področjih:

– področje sociale (centri za socialno delo, domovi starejših občanov),
področje prostorskega planiranja,
urejanje dela državnih cest,
urejanje manjših vodotokov,
področje Civilne zaščite.

3. Reforma posameznih podsistemov javnega sektorja po posameznih ministrstvih, dodatna racionalizacija, spremembe normativov, nova sistematizacija delovnih mest.

4. Ukinitev gospodarskih subvencij (nepovratnih sredstev), po večini razdeljenih selektivno, tudi v neperspektivne panoge, in ob tem hkratna razbremenitev bruto plač.

5. Takojšnja ureditev sistema črpanja evropskih sredstev in tedenski nadzor nad obsegom in napredkom pri poteku črpanja.«

Konkretni predlogi NSi

»Višanje davkov vodi v spiralo negativnega gospodarskega okolja, saj se na eni strani odganja tuje investitorje, na drugi pa se še bolj duši domača podjetja. Namesto dviga DDV predlagamo racionalizacijo javne uprave.

Največja posledica dviga DDV je, da bo Slovenija postala še manj zanimiva za tuje vlagatelje, zato namesto dviga DDV krščanski demokrati predlagamo racionalizacijo javne uprave, spremembo sistema javnega naročanja in boljše upravljanje državnega premoženja oz. njegovo privatizacijo.

Glede sistema javnega naročanja so potrebne naslednje spremembe:

1.     Združitev večjih naročil – tudi z mednarodnim povezovanjem, saj se s tem zmanjša stroške.

2.     Odprava nesorazmernih finančnih zavarovanj, ki zdaj  manjšim podjetjem onemogočajo konkurenčnost pri ponudbi izdelkov in storitev.

3.     Odprava kriterija najnižje cene, s čimer bi preprečili dumpinške ponudbe in kasnejše višanje cene ponudbe preko aneksov.

Čim prej je treba izvesti tudi privatizacijo državnih podjetij, predvsem v smislu, da najdemo odgovorne lastnike, ki bi tudi z lastnimi finančnimi sredstvi vlagali v nadaljnji razvoj teh podjetij.«

 

Deli s prijatelji