DOGOVOR

Stranke že oblikujejo delovno skupino

Objavljeno 24. julij 2012 09.05 | Posodobljeno 24. julij 2012 00.28 | Piše: P. J., STA

V PS, SD, SLS in NSi kandidatov še nimajo.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Parlamentarne stranke že predlagajo predstavnike v delovno skupino za usklajevanje umestitve fiskalnega pravila v zakonodajo, oblikovanje državnega holdinga in morda zakona o agenciji ali skladu za sanacijo bank. Skupino bo vodil finančni minister Janez Šušteršič, so potrdili v Državljanski listi (DL). Stranke morajo člane skupine predlagati do 30. julija.

Izognili so se politični krizi

Parlamentarne stranke so se na četrtkovem sestanku dogovorile, da bodo glasovanje o vnosu fiskalnega pravila v zakonodajo in glasovanje o državnem premoženjskem holdingu prenesle na september. S tem se je vlada za zdaj izognila tudi interpelaciji ministra Šušteršiča, ki jo je napovedovala Pozitivna Slovenija (PS). Stranke bodo v skladu z dogovorom po načelu, ki je bil predlagan tudi za partnerstvo za izhod iz krize, do 25. avgusta usklajevale tri stvari: izvedbeni ustavni zakon o fiskalnem pravilu, zakon o državnem holdingu in pa morda tudi zakon o agenciji ali skladu za sanacijo bank. Z dogovorom se je Slovenija za zdaj izognila tudi politični krizi, saj je premier Janez Janša omenjal možnost vezave zaupnice na glasovanje o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Zanj sicer za zdaj nima potrebne podpore.

SDS z Grimsom in Tankom, SD s Kamnarjevo

V začetku avgusta naj bi oblikovale delovno skupino, člane vanjo pa predlagale do konca julija. V skladu s četrtkovim dogovorom naj bi znotraj delovne skupine oblikovali tri podskupine. SDS za svoje člane skupine predlaga vodjo poslanske skupine Jožeta Tanka in poslanca Branka Grimsa, so pojasnili v stranki. V PS bodo odločitev o tem, koga bodo predlagali, sporočili potem, ko bodo od vlade prejeli gradivo glede delovanja skupine. V SD bodo o predlogih za člana skupine spregovorili v torek. Po poročanju Radia Slovenija naj bi kot predstavnica SD v skupini sodelovala nekdanja sekretarka vlade Helena Kamnar. DL bo poleg Šušteršiča, ki bo skupino vodil, imel še enega člana. Izbran bo izmed poslancev, so pojasnili v stranki. 

Desus naj bi po poročanju Radia Slovenija v skupino predlagal Roberta Kojca, v SLS pa so pojasnili, da bodo svoje predloge za člane skupine ministrstvu sporočili v torek. Razprava o predlogih za člane delovne skupine bo tudi ena od tem nocojšnje seje izvršilnega odbora NSi.

Deli s prijatelji