NA KOŽO

Stranke žal niso 
morske kumare

Objavljeno 05. september 2014 00.35 | Posodobljeno 05. september 2014 00.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Slovenija se ne more preleviti v spodobno demokratično državo zaradi naših političnih strank.

Bog je deveti dan (ali je bil že enajsti?), ker naj bi ugotovil, da bržda še ni naredil vsega, ustvaril politike in politične stranke. Obstaja, torej, utemeljen sum, da politiki niso zgolj posledica malomarnosti ali naključnega spodrsljaja. Nobenih dokazov sicer ni – našli jih niso niti v, ne kumaričnih, Kumranskih rokopisih – da je podvomil, ali je ravnal prav, in je zato vzkliknil: »Ljubi človečki, Bog vam pomagaj!«

Če preskočimo v sedanjost, v Slovenijo: SMC, Desus in SD so se uskladili glede vsebine koalicijske pogodbe in njihovi šefi (dr. Miro Cerar mlajši, Karl Erjavec in mag. Dejan Židan) so to parafirali. Zdaj pa kljub temu priznavajo, da imajo problem (pravzaprav več problemov) s tem, kako si razdeliti ministrske fotelje. Kadrovski apetiti članic in članov njihovih strank so – pa ne že spet? – razmeroma veliki in bi bilo treba tako ali drugače vse potešiti. Jasno, če bi se lahko Slovenija čez noč (kar po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah) prelevila v kolikor toliko zadovoljivo demokratično državo, takšnih zadreg ne bi imeli. Če.

Rekel bom nekaj, kar vam, če ste med kandidati za nove ministre in državne sekretarje ali njihovi družinski člani in prijatelji, zagotovo ne bo všeč: Slovenija se ne more preleviti predvsem po zaslugi naših političnih strank, ki se (prav vse po vrsti) zgolj pretvarjajo, da so pripravljene biti in si želijo biti državotvorne!

Če bi to res bile, bi se lahko razdelile in najmanj njih polovica bi lahko, na primer, takoj odkorakala na smetišče zgodovine. Lahko pa bi ubrale tudi drugačno pot: na smetišče zgodovine bi lahko vsaka izmed njih poslala najmanj polovico svojega članstva. Že izjemna poljska pesnica, esejistka in prevajalka, Nobelova nagrajenka Wislawa Szymborska, je v pesmi Avtonomija svojčas opisala, kako morske kumare v primeru neposredne nevarnosti (ko je ogrožen njihov obstoj) brez odlašanja sprožijo evisceracijo in dobesedno iz sebe izvržejo približno polovico svojega telesa, ki jo sestavljajo prebavila oziroma tisti del njihovega organizma, ki vsebujejo strupene mikroorganizme in lepljivo, sluzasto snov. Sluz. Zgolj to bi moralo storiti tudi slovensko strankarsko prizorišče.

Deli s prijatelji