KOALICIJSKA POGAJANJA

Stranke še čakajo Cerarjevo gradivo

Objavljeno 28. julij 2014 20.04 | Posodobljeno 28. julij 2014 20.06 | Piše: STA, Mo. S.

Najverjetnejši mandatar Miro Cerar naj bi še danes pripravil osnutek koalicijske pogodbe, ki bo osnova za nadaljevanje pogajanj.

Miro Cerar in Dejan Židan.

LJUBLJANA – Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar z ekipo v teh dneh pripravlja osnutek koalicijske pogodbe, ki naj bi ga strankam, s katerimi se pogovarja o oblikovanju nove koalicije, posredoval še danes. To bo tudi osnova za torkovo nadaljevanje koalicijskih usklajevanj, medtem pa naj bi bile nekatere stranke še v precepu, ali vstopiti v koalicijo ali ne.

Cerar se je s predstavniki Desusa, SD, ZaAB, NSi in ZL na prvih, bolj informativnih pogovorih sestal že minuli teden. Usklajevanja se bodo nadaljevala v torek, do konca tedna oziroma petkove ustanovne seje DZ pa naj bi bili znani vsaj obrisi nove vladne koalicije.

Židan čaka gradivo

Predsedujoči SD Dejan Židan je danes pojasnil, da je njihova stranka Cerarju že posredovala svoje gradivo, pričakuje pa, da jim bodo iz SMC svoje gradivo poslali do konca dneva. Po njegovih besedah se bo iz tega tudi videlo, v katero smer se SMC nagiba, kar bo osnova za nadaljevanje koalicijskih pogajanj. Ta naj bi po nekaterih neuradnih informacijah v nadaljevanju tekla bolj po področjih, stranke, ki bi vstopile v koalicijo, pa se bodo verjetno tudi zaradi različnih programskih izhodišč skušale bolj ali manj sporazumeti o ključnih projektih in se izogniti temam, ki bi jih razdvajale.

Židan je ponovil tudi, da bo SD konstruktiven tako v primeru, če bo v koaliciji, kot tudi, če bo v opoziciji. Po nekaterih informacijah naj bi bili v SD v dilemi, kaj storiti. Iz dosedanjih izjav članov SD je namreč zaznati, da so sicer na kompromise pripravljeni, da pa ne želijo razočarati volivcev, ki so podprli njihov volilni program. O tem naj bi že danes, predvidoma po tem, ko bodo dobili gradivo od SMC, razpravljalo tudi vodstvo te stranke.

Bosta v vladi SD in NSi?

Glede vstopa v vlado so, kot je nedavno dejal njihov vidni član in evropski poslanec Lojze Peterle, razpeti tudi v NSi. Vodstvu NSi je danes poslal odprto pismo tudi nekdanji član bivše stranke SKD Ervin Anton Schwarzbartl, v katerem po poročanju Reporterja navaja, da je »morda še čas, da NSi izstopi iz pogajanj za sestavo vlade«. S tem bo stranka po njegovi oceni Evropi sporočila, »kakšno oblast v resnici imamo in da v Sloveniji še vedno obstaja možnost zrušitve totalitarne kontinuitete na naslednjih volitvah«.

Toda predsednica stranke Ljudmila Novak je v soboto za Pop TV dejala, da jo kličejo gospodarstveniki in podjetniki ter spodbujajo, naj vstopijo v vlado in skušajo uresničiti svoj program, ki da je »edini pravi za spodbujanje gospodarstva«. Tako še vedno obstaja verjetnost, da bosta v novi vladi tako SD kot tudi NSi. Za Desus je medtem že skoraj zagotovo, da bo v koalicijo vstopil, po drugi strani pa se ZL v njej ne vidi.

Deli s prijatelji