VRNITEV?

Strankarsko predstavo Janković režira do zadnje minute

Objavljeno 02. oktober 2013 14.38 | Posodobljeno 02. oktober 2013 16.48 | Piše: T. L.

Janković je podal soglasje h kandidaturi in se podaja v boj za predsednika Pozitivne Slovenije.

Jankovićeva stranka je zgrožena.

LJUBLJANA – »Na kongresu Pozitivne Slovenije 12. januarja 2013 se je Zoran Janković odločil za umik z mesta predsednika stranke in iz državne politike do volilnega kongresa. 20. marca 2013 je odstopil kot predsednik Pozitivne Slovenije. V odstopni izjavi je zapisal: 'Podpisani Zoran Janković odstopam s funkcije predsednika PS z datumom imenovanja nove vlade pod vodstvom Alenke Bratušek. Srečno, Slovenija!'« je o ustanovitelju in prvem predsedniku stranke PS zapisano na spletni strani stranke.

Umik pet pred dvanajsto?

Janković je o mestu predsednika stranke in morebitnem umiku iz državne politike razmišljal do zadnje sekundeimage. Ni izključeno, da bo zelo burno na samem kongresu, ki je napovedan za 19. oktober. S svojo (ne)odločitvijo o soglasju h kandidaturi je zavlačeval, kolikor se da, čeprav je karte danes vendarle razkril na tiskovni konferenci v mestni hiši. Sestankovanja vidnejših članov stranke so se v teh dneh vrstila, vsi pa so se zdaj zavili v molk.

Seveda se lahko Janković tudi po podanemu soglasju h kandidaturi umakne še na dan kongresa, to pa pomeni, da zaradi Jankovića marsikdo do sredine oktobra še ne bo mirno spal ...

Odšel je, da bi opral svoje ime, doslej pa se ni zgodilo še nič 

Da Jankoviću strankarsko predsedniško mesto res pomeni veliko, kaže tudi njegova izjava na kongresu januarja lani, ko se je iz Jankovićeve liste rodila stranka Pozitivna Slovenija. Čeprav je bilo tedaj jasno, da je izgubil mandatarski stolček in se še ni odločil, ali se bo spet potegoval za župana Ljubljane ali pa bo ostal poslanec, je zatrdil, da bo »nedvomno« ostal predsednik stranke. Toda že čez leto dni – januarja letos – je bil prisiljen, da je na kongresu PS predlagal zamrznitev svoje predsedniške funkcije. Tedaj je dejal, da bo skušal do novega kongresa pred pristojnimi organi razčistiti situacijo glede poročila protikorupcijske komisije, vendar v tem času ni razčistil ničesar, njegovo ime pa se pojavlja v več preiskavah, ki še nimajo epiloga (Durs, zemljišča ipd.).

Veliko odvisno od koalicije

Janković se je sicer zaradi poročila protikorupcijske komisije odločil za tožbo. Upravno sodišče jo je zavrnilo, zato je aprila napovedal pritožbo na vrhovno sodišče. Medtem ko januarja letos ni želel »biti kamen na hrbtu eventualne nove koalicije«, zdaj dobro skriva, ali želi biti grobar koalicije Alenke Bratušek, saj so koalicijski partnerji odločeni: z vrnitvijo Jankovića v (strankarsko) politiko bo čas njihovega odhoda iz koalicije.

Vprašanje pa je, ali bi se ob vrnitvi Jankovića na čelu PS koalicijske stranke res odločile za odhod iz koalicijeimage ali pa bi zgolj našle ustrezen izgovor, kot je denimo odgovornost za reševanje države v težkih časih krize. Kar v prevodu pomeni le reševanje lastnih strankarskih stolčkov in privilegijev ...

 

Deli s prijatelji