KRITIČNO

»Stranka NSi kot mesija, ki bo odrešil Slovenijo«

Objavljeno 04. avgust 2013 16.07 | Posodobljeno 04. avgust 2013 15.11 | Piše: T. L.

Predstavnike Gibanja VLV: Novakova se spreneveda in zavaja ob istočasnem poudarjanju krščanskih vrednot, ki so temelj delovanja stranke NSi.

Ljudmila Novak je ponovno izvoljena za predsednico NSi.

LJUBLJANA – V Gibanju VLV so se odzvali na nekatere izjave prvakinje Nove Slovenije (NSi) Ljudmile Novak v oddaji Odmevi. Vstajnike je najprej zbodlo, da ob aferi v mariborski nadškofiji  – navkljub dokaznemu materialu neposredne vpletenosti odstavljenega nadškofa Stresa v cerkveni škandal –, Novakova še trdi, kako je nadškof zgolj objektivno odgovoren in da so krivi svetovalci, katerih imen ne omenja. Njeno sprenevedanje in zavajanje – ob istočasnem poudarjanju krščanskih vrednot, ki so temelj delovanja stranke NSi – je navadna hipokrizija, so odločni v gibanju.

VLV: Odstop Stresa in Turnška ne bo dovolj

Za Novakovo, nadaljujejo v gibanju, ki Turnška in Stresa ceni kot modra moža, »ki sta dobro vodila duhovni del Cerkve«, to, da sta »materialni« del vodenja nedvomno hudo zavozila na škodo celotne Slovenije, nima večjega pomena. In v tej točki predstavniki gibanja in predsednica NSi stojijo na nasprotnih bregovih: v gibanju namreč pravijo, da njun odstop nikakor ne bo dovolj, da se s slovenske Cerkve opere madež mariborske nadškofije.

V gibanju so se nato dotaknili še samozavestnih izjav predsednica NSi o prihodnosti stranke, saj si je stranka zadala zelo ambiciozen cilj postati najmočnejša stranka na desnici. Le izjave Novakove o veliki vlogi krščanske demokracije v Evropi jih namreč ne prepričajo.

Stranka je bila dvakrat v vladi

V gibanju so spomnili, da stranka NSi slavi 13 let obstoja in »je pri vseh vzponih in padcih dvakrat sestavljala koalicijo vlade Janeza Janše ter s tem neposredno odločala o gospodarski, socialni, pravosodni in ne nazadnje tudi katoliški usodi slovenskega naroda«. Tako odgovarjajo na izjavo Novakove, da ima stranka potencial, perspektivne kadre in da delajo odgovorno ter konstruktivno politiko za skupno dobro vseh na temelju vrednot krščanske demokracije in socialne demokracije. 

Nič ni storila, da bi zajezila kadrovanje

Vstajniki se z Novakovo tudi ne strinjajo v delu, ko je delo NSi v Janševi koaliciji ocenila kot pozitivno, saj da je bilo sprejetih nekaj pomembnih reform in ukrepov v podporo gospodarstvu. Vstajniki ji odgovarjajo: »Na temelju krščanskih vrednot in poštenosti je v tem obdobju NSi vestno kadrovala, in čeprav se je Ljudmila Novak pritoževala nad političnim kadrovanjem SDS, češ da kadrovske menjave, ki jih pospešeno izvaja SDS oziroma vlada, večinoma niso usklajene z NSi, je imela vsaj na pravosodnem ministrstvu in ministrstvu za javno upravo proste roke za postavljanje svojih ljudi, da o kabinetnih zaposlitvah sploh ne govorimo. Samo v času ministrovanja je Lovro Šturm, v času vlade Janeza Janše, v štirih letih v »ožjem« ministrstvu, torej v upravnem delu ministrstva brez organov v sestavi, število zaposlenih povečal za enkrat, točneje za 93 odstotkov. Ko je prevzel vodenje ministrstva, je bilo tam zaposlenih 111 ljudi.«

Vstajniki pa so pobrskali še dlje v zgodovino:  NSi je v času, ko jo je vodil Andrej Bajuk, izvajala predvolilno propagando na sporen in vprašljiv način. Ne le zaradi zavajajoče predstavitve pravilno izpolnjene glasovnice slovenskim izseljencem z volilno pravico, pač pa tudi zato, »ker podatki o prejemnikih te pošte kažejo, da je imela NSi zelo natančen seznam naslovov izseljencev. Ne gre namreč le za člane stranke niti ljudi, ki delujejo v različnih izseljeniških društvih, ampak posameznike, ki s slovensko skupnostjo v tujini nimajo nobenih stikov,« opozarjajo v Gibanju VLV, kjer vprašujejo, kje je NSi dobila podatke in naslove 20.000 ljudi.

Stranka NSi kot mesija, ki bo odrešil Slovenijo 

»Ljudmila Novak svoje stranke očitno ne vidi zgolj kot najmočnejšo na desnici – kot je izjavila, bi bila vsaka druga zgolj satelit –, temveč jo vidi kot novega mesijo, ki bo odrešil Slovenijo.«  Kajti Novakova za prihodnost Slovenije ne vidi druge alternative (sploh pa ne od gibanj) niti v ustanavljanju novih strank, ki jim je Novakova v Odmevih že kar napovedala propad. Očitno je edina prava rešitev NSi, ker, kot pravi Novakova, »deluje po vrednotah krščanske demokracije in socialne demokracije«, kritiko na račun prvakinje NSi zaključijo v gibanju.

Deli s prijatelji