UMIK

Stran od otrok: v igrači prepovedani ftalati

Objavljeno 11. december 2014 12.13 | Posodobljeno 11. december 2014 12.13 | Piše: T. L.

S trga so umaknili igračo, saj povprečni vzorec vsebuje povečano vsebnost zakonsko prepovedanega ftalata.

LJUBLJANA – Zaradi prisotnosti ftalatov je s trga odpoklicana igrača Krazy looms bandz, potrošnike obvešča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Opravljene analize za igračo so namreč pokazale, da vzorec ni skladen z uredbo o varnosti igrač, saj povprečni vzorec vsebuje povečano vsebnost zakonsko prepovedanega ftalata (0,92 odstotka DEHP), zato je distributer igračo umaknil s trga in jo odpoklical.


Podatki o izdelku

Ime izdelka: Krazy looms bandz
Št. artikla: Ean 88168105157
Poreklo: Kitajska
Naslov proizvajalca: CLANMAX CENTER S.L., Španija
Distributer: Sonce Rdeče, d. o. o

ZPS svetuje, da potrošniki igračo, če jo imajo doma, takoj odstranijo z dosega otrok. Lahko jo vrnejo v trgovino, kjer je bila kupljena, kupci pa so upravičeni do povrnitve kupnine.

Kaj so ftalati in kje vse jih lahko najdete?

Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Ftalati DEHP in DBP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih) so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC in osvežilnikih zraka.

Deli s prijatelji