NA ROBU

Strah ju je, da bi plaz odnesel hišo

Objavljeno 06. junij 2015 20.45 | Posodobljeno 06. junij 2015 20.45 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

V soboto je plaz ogrozil dom Duhovih, v torek zvečer se je še povečal. Voda je vdrla v garažo in sobo, če ne bo sanacije, se lahko zgodi najhujše.

Mateja in Bogdan Duh. (Foto: Tanja Jakše Gazvoda)

TOLSTI VRH – »Če bi plaz sanirali septembra lani, danes stanje ne bi bilo takšno, kakršno je. Res sem žalosten in ves čas pogledujem v nebo, kdaj bo znova deževalo. Že sobotni plaz je močno ogrozil hišo, včerajšnje deževje pa je vse skupaj močno poslabšalo,« je včeraj dopoldne pripovedoval Bogdan Duh s Tolstega Vrha pri Šentjerneju. Ne le žalosten, tudi jezen je. In obupan, ker preprosto ne more več živeti pod takšnim pritiskom. Pa tudi nemočen je.

Pravzaprav je zadnje dni suženj vremena, saj se zaveda, da mora biti med deževjem doma. To se je izkazalo tudi v torek proti večeru. »Prav to popoldne bi moral biti v službi, a na srečo so v podjetju Vivapen v Celju, kjer sem zaposlen, tako prizanesljivi, da so mi odobrili izreden dopust. A zaradi plazu in novih groženj ne morem biti doma v nedogled,« pove Bogdan. Popoldne je že pogled proti Bučki in Posavju tik pred nalivom dal slutiti, da se Dolenjski znova približuje huda ura. Nad Šentjernej in okolico so se kaj hitro zgrnili črni oblaki. Močno je lilo četrt ure in voda je znova zalila hišo, začela je tudi vdirati vanjo, plaz pa se je še povečal.

Smrtno nevarno

»Z ženo sva hitela čistiti cev za meteorno vodo, ki jo imava pravilno speljano mimo hiše. Zabilo jo je blato in jo delno stisnilo. Čistila sva kanale, odmetavala blato, a kljub temu je voda že vdrla v garažo in sobo. Morali bi biti vsaj štirje, da bi obvladali nastalo situacijo, da bi torej sproti čistili vodo in zemljo, ki sta pritiskala v hišo. Kaj bi šele bilo, če bi deževalo vso noč, kot je minuli vikend?« se je nemočno spraševal Bogdan, razočaran nad državo in občino, saj se zaveda, da bi bili lahko zdaj mirni, če bi plaz sanirali že septembra. Tako pa so takrat dobili le prazne obljube, čeprav je po zakonodaji država dolžna zagotoviti pomoč pri odpravljanju posledic plazov, prav tako mora zavarovati življenje ljudi in njihovo premoženje ter preprečiti nastajanje nadaljnje škode. Prav tako bi morala pomagati občina in pri opravičilih, da denarja v občinskem proračunu ni, se sanacija ne sme končati.

»V tem trenutku je nujna intervencija. Treba bi bilo odstraniti zemljo, ki jo je do hiše porinil plaz, narediti bi morali temelje, drenažo in škarpo. Da bi se odmetavanja zemlje lotili na roke, je preveč tvegano, saj se zemlja naslanja na hišo in kaj lahko bi tak poseg sprožil dodatno drsenje novih gmot, kar je lahko za delavce smrtno nevarno, zato je to delo treba opraviti strojno in strokovno,« je pojasnil poveljnik štaba civilne zaščite občine Šentjernej Joško Jakše.

Plaz je prvič zasipal hišo zakoncev Duh septembra lani. Takrat sta si geologinji z Geološkega zavoda Slovenije ogledali posledice plazu in obljubili, da bosta na občino najpozneje v tednu dni poslali poročilo s priporočili, kako sanirati plaz. A tega poročila ni bilo, sta pa lastniku že na terenu predlagali, naj zabije dve vrsti pilotov z vmesnimi lesenimi gredami. »Ne le dve vrsti. S sosedom Alešem Murnom, ki ima vinograd nad nami, sva sama poskrbela za pilote v treh vrstah, a očitno to ni zadostovalo,« pravi Bogdan, ki je v soboto sam nabavil plastične cevi, s katerimi je preusmeril vodo z bližnje cerkve stran od njegovega bivalnega vikenda. Tik nad Duhovim domom je namreč cerkvica svetega Roka in del vode s strehe cerkve si je utrl pot po vinogradu prav na hišo Bogdana in Mateje.

Prazna občinska malha

»Občina Šentjernej bo pomagala in ukrepala, kolikor bo lahko. V teh dneh pomagajo gasilci, delavci Ekološke družbe Šentjernej in Civilna zaščita, povedati pa moram, da občina denarja za sanacijo plazu nima, sploh ne na zasebnih površinah. Že septembra lani smo morali sanirati plazove po občini, ki so zasuli ceste, kar smo dolžni storiti, saj gre za javne površine,« je povedal župan občine Šentjernej Radko Luzar in dodal, da bodo na občini te dni že zbrali ponudbe izvajalcev za sanacijo plazu na Tolstem Vrhu, a tisti, ki se bo lotil tega dela, bo imel težave že s samim dostopom. »Lani je občina za intervencije zaradi poplav in za sanacijo plazov porabila bistveno več denarja, kot ga je bilo v občinskem proračunu predvidenega za ta namen. Smo pa na primer dobili kar deset zahtevkov, da naj občina zaradi plazov naredi škarpe, da bi tako zaščitili imetje občanov. A tega je preveč in občina denarja za ta namen nima,« je še dodal župan, ki upa, da bodo Duhovima pomagali, kolikor se bo le dalo, da bosta lahko živela bolj mirno, kot živita v zadnjem tednu.

Deli s prijatelji