OČITAJO MU NEPRAVILNOSTI

Stožice: sodišče zoper Jankovića sklenilo uvesti sodno preiskavo

Objavljeno 19. maj 2015 17.51 | Posodobljeno 19. maj 2015 17.51 | Piše: STA, Mo. S.

Župana je marca v tej zadevi zaslišal preiskovalni sodnik, ki je na podlagi zaslišanja odločil o uvedbi preiskave.

Dvorana Stožice

LJUBLJANA – Okrožno sodišče v Ljubljani je zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Stožice izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave. Sklep sicer še ni pravnomočen, saj so bile podane pritožbe, so povedali na sodišču. Tožilstvo, ki je zahtevalo sodno preiskavo, Jankovića sumi, da naj bi bil Grepu pri financiranju športnega parka z navidezno pogodbo pomagal pri preslepitvi bank.

Župana je marca v tej zadevi zaslišal preiskovalni sodnik, ki je na podlagi zaslišanja odločil o uvedbi preiskave. Kot je takrat pojasnila tožilka Blanka Žgajnar, je na sodišču potekalo zaslišanje osumljenega pred odločitvijo preiskovalnega sodnika o uvedbi preiskave. »Gre za zahtevo za preiskavo, ki jo je zoper več fizičnih in eno pravno osebo vložilo specializirano državno tožilstvo zaradi kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila in pa goljufije na škodo EU,« je dejala. V tej zadevi je bil takrat pred preiskovalnim sodnikom zaslišan tudi predstavnik pravne osebe, in sicer Grepa.

Janković je po zaslišanju dejal, da ni šlo za preslepitev. »Ta sredstva, 1,8 milijona evrov, so bila prijavljena. Očitek je iz trte izvit,« je poudaril. Prav tako po njegovih besedah ne drži drugi očitek, da je s prezgodnjim podpisom pogodbe v korist ljubljanske mestne občine oškodoval EU. »Tudi tega ne razumem, saj je moja funkcija premoženjska korist, tudi očitki o prezgodnjem podpisu ne držijo, kar se bo dokazalo s podpisi nadzornih organov,« je dejal. Ob tem je Janković kot zanimivost izpostavil, da niti banka niti EU ne ugotavljata, da bi jim nastala kakršna koli škoda ali da bi zahtevali kakršno koli povrnitev. »Tako se je pač tožilka odločila, podobno kot pri Tritonisu,« je dodal Janković.

V zadevi Stožice se je v zadnjih letih zvrstilo več odmevnih hišnih preiskav, vložene pa so bile številne ovadbe. 

Deli s prijatelji