REGRES

Stotak bo zadovoljil Jankovića in Popoviča, večina županov razsipno

Objavljeno 18. junij 2012 15.08 | Posodobljeno 18. junij 2012 13.36 | Piše: S. J.

Če se priporočenega varčevanja pri izplačilu regresa ne držijo niti tisti, ki nam bi morali biti vzor, ne bomo veliko privarčevali.

Boris Popovič in Zoran Janković.

LJUBLJANA – Le pet županov od skupno 11 v mestnih občinah si je izplačalo minimalni regres, in sicer 100 evrov bruto, preostalih šest se je odločilo, da si za letni dopust zaslužijo maksimalnih 692 evrov. Minimalni regres bodo tako prejeli koprski, ljubljanski, mariborski, ptujski in velenjski župan.

Hoteli prehiteti ZUJF

Občine so z izplačilom regresa pohitele, čeprav imajo čas za izplačilo do 1. julija. Hitenju je botroval zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), ki je v veljavo stopil 1. junija.

Podatki so pokazali, da z denarjem najvarčneje ravnajo štajerski župani – in to ne glede na politično pripadnost.

V Kopru privarčevali več kot 50 tisočakov

V Ljubljani so regres izplačali v skladu z navodili vlade v petek. Župan Zoran Janković bo dobil stotaka, prav toliko si je privoščil koprski župan Boris Popovič. Koprska občinska uprava je skupno privarčevala 51.000 evrov, in to po zaslugi izplačanega varčevalnega regresa.

V Mariboru bodo spoštovali navodila ministrstva

Uslužbenci mariborskih javnih podjetij in zavodov bodo regres dobili 29. junija, mariborski župan Franc Kangler pa česa drugega kot spoštovanje intervencijskega zakona od uslužbencev ne pričakuje.

Velenjski župan Bojan Kontič si je po poročanju časnika Delo izplačal minimalni regres, njegovemu zgledu je sledila tudi njegova uprava. Podobno pričakuje tudi od velenjskih javnih zavodov. Če se bodo njegova pričakovanja uresničila, bodo privarčevali 57.000 evrov.

Enajst občin bo za regres svojih uslužbencev namenilo občutno več kot dva milijona evrov.  

Največ bo po zaslugi varčevanja pri regresu ostalo Ptujčanom, ti bodo prihranili 97.000 evrov. Na Ptuju so si maksimalni regres 692 evrov izplačali v Lekarnah Ptuj. To so storili po priporočilu Lekarniške zbornice Slovenije, mestni proračun pa njihovih plač sicer ne zagotavlja. 

V Slovenj Gradcu bodo varčevali le v desetih javnih zavodih, v petih ne bodo varčevali, nič boljši pa niso na občini, saj je župan Andrej Čas prejel sorazmerni del regresa v višini 461 evrov bruto.

Razsipni Kranjski vrtci

Celjani so sicer prehiteli ZUJF, vendar Bojan Šrot do regresa ni upravičen. Za varčevanje se niso odločili niti v Murski Soboti, Novem mestu, Novi Gorici in Kranju. Ravno v gorenjski prestolnici so si vsi privoščili maksimalni regres. Rekorderji so zagotovo v Kranjskih vrtcih, kjer so si izplačali 200.000 evrov, torej toliko regresa, kot so prejeli vsi novogoriški javni zavodi skupaj.

Deli s prijatelji