INCIDENT

Štormana so vrgli iz hotela

Objavljeno 03. januar 2014 09.25 | Posodobljeno 02. januar 2014 20.28 | Piše: Mihael Korsika, Primož Škerl

Zvone Štorman zaradi trimilijonskega dolga ob hotel v Celju.

CELJE – Manj kot 12 ur po tem, ko je družba Administrator Celje na prvi letošnji dan objavila, da se znani slovenski gostinec Anton Zvone Štorman utaplja v dolgovih, je ta ostal brez hotela Štorman v središču knežjega mesta. KBM lizing je namreč na prvi delovni dan letos zaradi skoraj treh milijonov evrov neplačanih obveznosti prevzel njegov Hotel Štorman v Celju.

Hotel zapečatili in zaprli

Pravni zastopnik KBM lizinga Franci Matoz je navsezgodaj zjutraj vstopil v hotel in začel prevzem. Tako gostje kot tudi zaposleni so imeli po besedah Štormana le pet minut časa, da zapustijo poslopje. Prostore, blagajne in logistična vozlišča hotela so nato zapečatili, hotel pa bo ostal zaprt, dokler ne bodo natančno pregledani njegovo stanje, inventar in blagajniško poslovanje. Matoz je pojasnil, da so gostinca neštetokrat vabili, naj poravnava svoje obveznosti, pozneje pa tudi, naj se izseli oziroma prepusti hotel v skladu s pogodbo, ki so mu jo odpovedali že v začetku lanskega leta, so sporočili iz družbe Administrator. Štorman ni upošteval pozivov za izselitev, temveč je v hotelu, ki se je pred njegovo vselitvijo imenoval Celeia, še naprej opravljal hotelsko in gostinsko dejavnost. »Število njegovih obveznosti do KBM lizinga je samo raslo. Tako nam je preostal samo še prevzem hotela, ki smo ga realizirali danes zjutraj,« je pojasnil Matoz.

Matoz je v izjavi za medije potrdil, da je KBM lizing že februarja lani Štormanu odpovedal pogodbo o lizingu zaradi neplačevanja obveznosti v višini okoli 2,9 milijona evrov. Ker ima Štorman že 245 dni blokirane vse transakcijske račune, se je KBM lizing odločil problem rešiti. Hotel je tako predal novemu lastniku, družbi Administrator, ki pa je hotel do nadaljnjega zaprla.

Po Matozovih napovedih bo KBM lizing kot dober gospodar skrbel za poplačilo svojih terjatev, če bo to mogoče. Z drugimi gostinskimi lokali pa Štorman še naprej posluje, ker KBM lizing nima nič opraviti s temi lokali. V KBM lizingu so se sicer odločili, da hotela ne bodo prevzeli sredi decembrskega vrveža, ampak v začetku januarja, ko je gostinski in hotelski utrip v Celju na najnižji točki v letu.

Štorman napovedal tožbo

Gostinca Zvoneta Štormana je prevzem presenetil. »Mesečno sem plačeval 7500 evrov lizinga pri KBM Leasing, tudi za zadnji mesec sem plačal. Njihov odvetnik Franci Matoz je ob šestih zjutraj vstopil v hotel in zaposlenim dejal, da imajo pet minut časa, da gredo vsi ven. Tudi gostje so morali oditi, ne vem pa, koliko jih je v hotelu prenočevalo, niti ne vem, kaj bomo s tistimi, ki imajo rezervacije. Kako nameravam ukrepati? Še danes bomo pripravili tožbo, delavcem pa sem naročil, naj izkoristijo dopust. Prepričan sem, da je še pravica. Po drugi strani gre za interes kupca, čeprav ni še nihče plačal teh milijon evrov in pol. Hotel se ni zaprl, ker nekomu nisem plačal 20.000 evrov. Notri ne spustijo nikogar, postavili so varnostnike Prosignala, ostale so tudi osebne stvari mojih delavcev. Zamujamo z izplačili plač, toda Zvone Štorman nikoli ni nikomur ostal nič dolžan. V hotelu je 33 zaposlenih.«

Štormanov odvetnik Jože Unverdorben je pojasnil: »Vložil bom tožbo za motenje posesti in nelegalni prevzem. S KBM lizing je bil sklenjen dogovor, da hotel prodamo skupaj, v pravni državi so za takšne primere predvidene sodne poti, uporabili bomo vse mehanizme za zaščito svojih interesov. Nameravali so sami prodati hotel, s tem so ogrozili vsa delovna mesta v njem, pa tudi v poslovnem sistemu Štorman. Za zdaj lahko dosežemo le izdajo začasne odredbe, dotlej bodo zaposleni in gostje na cesti.«

Na seznamu davčnih dolžnikov

Zapisali smo že, da je le dan pred prevzemom hotela družba Administrator v javnost poslala sporočilo o zadolženosti štajerskega gostinca. Iz družbe so sporočili, da Štorman svojim zaposlenim že za več mesecev zamuja z izplačili plač, bistveno dlje pa zanje ni poravnal niti prispevkov na plače. »Hkrati pa je v Celju in okolici ter v poslovnem svetu slovenske gostinsko-turistične branže že kar javna skrivnost, da je Zvone Anton Štorman tudi na seznamu davčnih dolžnikov, in sicer v razredu tistih posameznikov, ki davkariji dolgujejo več kot milijon in manj kot deset milijonov evrov. Koliko natančno, pa je menda davčna skrivnost na podlagi varovanja osebnih podatkov,« so zapisali v Administratorju.

Po njihovi oceni je na mestu vprašanje: »Kam se pravzaprav stekajo dnevni izkupički vseh njegovih gostinskih lokacij? Če bi namreč povsem legalno izdajal račune, bi izkupiček vsaj deloma sproti poravnaval tako davčne obveznosti kakor tudi obveznosti do bančnih institucij in do dobaviteljev, kar pa se ne dogaja.«

Deli s prijatelji