ZNAMENITOSTI

Stopnice in razgled
 turistom jemljejo dih

Objavljeno 28. junij 2015 11.50 | Posodobljeno 28. junij 2015 11.51 | Piše: Adrian Grizold

Med 25 najbolj obiskanimi urbanimi evropskimi podobami vodi Barcelona.

Trg vabi. Foto: Adrian Grizold

KOPER – Popotniki in turisti na stari celini iščejo in čislajo zlasti zgodovinske gradbene mojstrovine, predvsem tiste velikih razsežnosti, ki kot prepoznavni simboli zaznamujejo neki kraj ali celotne pokrajine. Nekoliko presenetljivo se je na vrhu lestvice priljubljenosti na turističnem spletnem forumu Tripadvisor znašel mogočni in nenavadni sakralni stavbni kompleks katalonskega arhitekta Gaudija – znamenita Sagrada Familia v Barceloni. Prvi trojici so podelili traveller's choise awards, še vedno nedokončani katedrali v katalonski prestolnici tesno sledita rimski Vatikan in znamenita gotska stolnica v Milanu. Do desetega sledijo Eifflov stolp v Parizu, cerkev Vstajenja v Sankt Peterburgu, pariška Notre-Dame, Alhambra v Granadi, Hagia Sofia v Istanbulu, Karlov most v Pragi ter bruseljski Veliki trg.

Drugo deseterico znamenitosti začenja londonski Tower Bridge, sledijo hiša Anne Frank v Amsterdamu, staro dubrovniško mestno obzidje, šele na 14. in 15. mestu najdemo rimski Kolosej in Panteon, do dvajsetega mesta so razvrščeni Casa Batllo v Barceloni, Mezquita v Cordobi, potopljena palača v Istanbulu in tamkajšnja Modra mošeja, drugo deseterico sklene dunajski dvorec Schönbrunn. Atensko Akropolo najdemo šele na 21. mestu, sledijo berlinski Reichstag, most Aleksandra III. v Parizu, grad v Edinburghu in Rdeči trg v Moskvi. Največ evropskih znamenitosti je torej v Španiji in Istanbulu, izpadle so Benetke, ki so sorazmerno visoko uvrščene na podobni lestvici svetovnih znamenitosti.

Koper je vsekakor presenečenje

Popotniki in obiskovalci spletne strani Tripadvisor pa očitno zelo cenijo razgled s koprskega zvonika, navdušil jih je tudi Titov trg z imenitnim renesančnim stavbnim ansamblom okoli pol tisočletja starega kamnitega tlaka z našo največjo cerkvijo Marijinega vnebovzetja. Tako so kompleksu z zvonikom, nekdanjemu čokatemu obrambnemu stolpu, podelili dragoceni certifikat odličnosti. Koprski zvonik je še danes viden daleč naokoli, kot tretji v nizu starih obalnih mest med drugim pozdravlja potnike na križarkah, ki osem mesecev na leto plujejo v naš morski žep oziroma morsko okno v svet.

Domala vsi, ki obiščejo davni Koper, so presenečeni nad njegovim zgodovinskim bogastvom, saj so ga med drugimi oblikovali Oglej, Bizanc in Benetke, med 10. in 13. stoletjem pa se je povzpel med vodilna istrska mesta. Prehitel je veliki rimski mesti Trst in Pulj, ob koncu srednjega veka je bil celo upravna prestolnica beneške Istre.

Priljubljeno spletno stran obišče več kot 315 milijonov uporabnikov na mesec, aktualno pomagajo sooblikovati različne sezname in lestvice, ocenjujejo vse, od medijske predstavitve do hotelskih storitev, najlepših plaž in kolesarskih ter popotniških poti, urejenost krajev, dobre restavracije in lokalno kulinarično ponudbo, skratka vse, kar je pomembno za sodobno in izravnano turistično ponudbo. Seveda so v Kopru ponosni na priznanje stolnici in zvoniku z glasnim zvonom, ki med domačini nemalokrat poskrbi celo za hudo kri. Stavbni kompleks na vrhu nekdanjega otočka so turisti ocenili s 4,5 od možnih pet točk. Še posebno obiskovalci spletne strani opozarjajo na imeniten razgled s kamnitega, na cerkveno ladjo naslonjenega nekdanjega obrambnega stolpa.

Po 204 stopnicah …

Na razgledno ploščad vodijo 204 kamnite stopnice, tistim, ki jih v potu lastnega obličja uspešno premagajo, se odpre pogled na koprske strehe, pristanišče in prek zaliva do Ankarana in Debelega rtiča, Miljskih gričev, na Škocjanski zatok in Slavnik, novi del mesta pod Markovcem pa v istrsko gričevje in proti Izoli ter Piranu. Ob posebno ugodnem vremenu (poleti po nevihti ali pozimi ob burji) seže pogled čez Tržaški zaliv na laguno med Tržičem in Gradežem ter naprej čez furlansko oziroma beneško ravnico vse do Julijskih Alp in Dolomitov.

Junak zgodbe – stolp stoji prav v središču nekdanjega otoka, pod njim je vsaj pol tisočletja star trg, nekoliko podoben veliko večjemu Markovemu trgu v Benetkah. Nekdanjo plateo communis obdajajo res imenitne stavbe (obokana Loža, heraldično okrašena Pretorska palača, nekdanja orožarna), skupaj tvorijo enega najlepših stavbnih ansamblov pri nas, ne le na Obali. Nekdanji srednjeveški obrambni stolp, v njem so ohranjene še strelske line, je romanskega izvora, cerkev je nastajala do 15. stoletja, posebno imenitna je klesana fasada, ki združuje gotske in renesančne beneške elemente, notranjost, kjer najdemo še dragocene slikarske in rokodelske mojstrovine, pa je barokizirana. 

Deli s prijatelji