STO ŽENSK NA TRIGLAV

Sto žensk na Triglav pa abraham za družbo

Objavljeno 18. julij 2015 20.41 | Posodobljeno 18. julij 2015 20.41 | Piše: Boštjan Fon

Tradicionalni vzpon na slovenskega očaka bo septembra dočakal že okroglo 50. ponovitev.

Iskreno veselje ob osvojitvi našega očaka. Foto: Boštjan Fon

LJUBLJANA – Pravzaprav ima vsaka od dozdajšnjih udeleženk ženskega pohoda na Triglav svojo zgodbo. Za nekatere je bilo to le enkratno gorsko potovanje, ker se jim je pustolovščina zdela vendarle prenaporna. Drugim je bila izkušnja z nami prva spodbuda za odkrivanje dotlej neznanega, zapeljivo privlačnega gorskega sveta, ki se mu niso več odrekle. Mnogim smo izpolnili srčno življenjsko željo, da stopijo na najvišjo točko domovine, druge so predvsem potešile radovednost, kako je na strmih triglavskih poteh, o katerih se že leta toliko govori in piše.

Letošnji drugi septembrski konec tedna se bo izpisalo novo poglavje ženskih triglavskih prigod, ko bodo Slovenske novice organizirale že petdeseti pohod Sto žensk na Triglav. Ponosni smo, da bomo skupaj s fanti Gorske reševalne zveze Slovenije naše pogumne triglavanke tako kot vsa leta doslej popeljali na skalovita, strma in marsikje celo prepadna pota. Vseskozi vas bomo usmerjali in spodbujali, naš ekspedicijski zdravnik Jernej Arh, prav tako podkovan v gorskih reševalnih preizkušnjah, bo pomagal ob morebitnih težavah. Verjamemo, da vam bomo iskreno potresli dlan, ko boste same priplezale na cilj in se z vrha slovenskega gorskega velikana vrnile v dolino.

Ob prvem pohodu leta 1966 sta pohodnice spremljala gosta megla in deževje. Tiste naše prve zmagovalke Triglava so, kot smo našli zapisano v arhivih, v petek prenočevale v več bohinjskih hotelih, se v soboto zjutraj odpravile v deževnem vremenu z Rudnega polja mimo Vodnikove koče nad Velim poljem do koče Planika, od tod šle na vrh in po istih poteh v dolino. »Vreme je bilo brezupno,« smo našli zapis ene od pohodnic, ki pa jih je tolažil v še bolj nemogočih razmerah prekaljeni alpinist in vodnik Tone Sazonov: »Če dežuje, te vsaj ne skrbi, kdaj bo začelo deževati!« Njegovi kolegi, alpinisti, so med prvimi pohodnicami vzbujali občudovanje. Niso se mogle načuditi Anteju Mahkoti, ki je kot brez teže skakal s skale na skalo, vsega občudovanja sta bila vredna himalajca Sazonov in Marjan Keršič - Belač, kajpada tudi Cic Štupnik in Martin Gričar, ki sta se nekaj dni prej vrnila z osvajanja pettisočakov na Kavkazu, zraven so bili še prekaljeni alpinisti Tone Jeglič, Andrej Kalar, Jože Repič, France Zupan in Jože Hočevar pa Franc Ekar, ki je bil pozneje dolgoletni predsednik Planinske zveze Slovenije, ter kirurg in zdravnik Gorske reševalne službe dr. Evgen Vavken. Pet desetletij pozneje bodo njihovo poslanstvo, skrb za nežno stoterico deklic, ki si želijo na vrh naših vrhov, prevzeli vodja pohoda Marko Matajurc ter Matjaž Žagar, Vinko Črnič ter Igor Zlodej, vsi s postaje GRS Bovec, načelnik postaje GRS Bohinj Janez Rozman bo prišel skupaj z Bojanom Zakrajškom, Markom Kavčičem in Robertom Klančarjem, navihana Miha Pintar in Grega Berce sta člana postaje GRS iz vasice Jakoba Aljaža, par metrov od meje z Italijo smo povabili med spremljevalce Marka Kopavnika z GRS Rateče, manjkal ne bo niti predsednik GRZS Igor Potočnik, z njegove matične postaje GRS Jesenice bosta v spremstvu še mednarodni vodnik UIMLA Klemen Volontar in omenjeni zdravnik dr. Arh, podpredsednik GRZS Slavko Rožič iz Tržiča bo tudi stopal z nami pa predsednik komisije za reševalne tehnike Branko Žorž s postaje GRS Ljubljana, za mehkobne štajerske besedne meandre pa bo poskrbel Ljubo Hansel s postaje GRS Maribor. Poleg obilice znanja in izkušenj imajo spremljevalci s seboj še kup potrpežljivosti in nežnosti, česar od teh na pogled silno neustrašnih fantov sploh ne bi pričakoval. Tudi zato jim brez omahovanja zaupamo.

Prijave!

Bi se rade z drugimi gornicami v četrtek, 10. septembra 2015, popoldne zbrale na Rudnem polju na Pokljuki, v objektu EVOJO, kjer bo prva prenočitev, se prej spoznale z vodniki in organizatorji pohoda ob strokovnem predavanju o varni hoji v gore, naslednja dva dneva pa se sprehajale, se vzpenjale in malo plezale po Julijskih Alpah? Vrhunec gorniške izkušnje s Slovenskimi novicami bo vzpon v petek, 11. septembra 2015, na najvišjo točko Slovenije, ob seveda primernih vremenskih in gorniških razmerah. Po prenočevanju v triglavskem domu Planika sledi v soboto, 12. septembra, vrnitev po isti poti. Če želite biti z nami na vrhu očakov kranjskih siv'ga poglavarja, natančno izpolnite prijavnico in jo, nalepljeno izključno na poštno dopisnico, najpozneje do srede, 5. avgusta, pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, pripišite pa 100 žensk na Triglav. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu www.slovenskenovice.si. Stroški niso visoki, saj bodo tako kot vedno okroglega stotaka primaknile Slovenske novice. 

Deli s prijatelji